Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vlhčení hoblin na spaní

Dobrý den, ráda bych se zeptala na vlhčení hoblin na spaní želvy. Máme už asi 12 let želvu, při koupi jsme si pořídili i knížečku, jak ji chovat, ale v ní nebylo uvedeno, že má přespávat v mokrých hoblinách...Takže do teď naše želva spává v suchém, má sice vodu na pití, občas ji vykoupeme, ale teď jsem úplně vedle, že ji celý její život škodím, když spí v suchu. Takže: jak ji mám teď začít zvykat na vlhké hobliny, aby se mi nenachladila, a neonemocněla najednou z přemíry mokra? A jak to mám udělat? Do její ložnice dát misku a do ní mokré hobliny? Má udělané dřevěné "želvárko", tak mám strach, aby mi nezačalo třeba plesnivět, a nezačnou mi plesnivět ty hobliny, když budou pořád mokré? Děkuji moc za rady!!!

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Je to naprostá pravda, že jsou na spaní vhodné navlhčené hobliny! Já osobně to také tak mám a želvy…
Zydy 13.07.2008 21:04
Zydy
Děkuju, a myslíte si, že se jí tedy nic nestane, když jí najednou ze "suchého" spaní najednou udělám…
Archie 13.07.2008 21:21
Archie
Myslím si, že by to neměl být takový problém, ty vlhké hobliny jsou hlavně u mláďat, jestli se neple…
Zydy 13.07.2008 21:24
Zydy
Tak moc děkuju! Přece jen ji máme už dost dlouho a mám strach, abych jí neuškodila :-) No to jsem na…
Archie 13.07.2008 21:37
Archie
Vaše váhání chápu, všeobecná praxe byla a bohužel stále je "Želva = suchý rozpálený písek" nebo podo…
KHor 13.07.2008 22:05
KHor
V době, kdy jsme si naši želvičku pořídili nebylo příliš mnoho dostupných materiálů, a člověk opravd…
Archie 13.07.2008 22:13
Archie
Vím jak to s informacemi vypadá a nikdy bych si nedovolil nikoho kritizovat, zvlášť když vím, že lid…
KHor 13.07.2008 22:33
KHor
Tak to jste hodný, děkuji. Víte, když jsme si ji koupili, tak spousta lidí okolo nás nám říkala, že…
Archie 13.07.2008 22:51
Archie
já měla stejný problém to zase naše Žofinka je asi cca 9 let (možná více) stará.Letos jí máme 8. rok… poslední
pethra 08.09.2008 21:52
pethra

Je to naprostá pravda, že jsou na spaní vhodné navlhčené hobliny! Já osobně to také tak mám a želvy se na noc vždy do hoblin zahrabají a spokojeně spí. Vlhké hobliny jsou také důležité pro přísun tekutin do těla, ráno když želva vyleze z hoblin, tak má krunýř krásný a hydratovaný. Já ty hobliny skoro až zalévám a žádnou plíseň v teráriu nemám a ani se mi želvy nenachladily, já tedy doporučuji! ;)

Myslím si, že by to neměl být takový problém, ty vlhké hobliny jsou hlavně u mláďat, jestli se nepletu, ale dospělce potěší také. Zatím bych tam dal hobliny a jen je porosil a počkal jestli se želva zahrabe a pak je i po pár dnech prolil celé, zase tak studené to není ;-) Ale pro klid v duši :-)

Vaše váhání chápu, všeobecná praxe byla a bohužel stále je "Želva = suchý rozpálený písek" nebo podobný materiál.
Pravda je, že u 12leté želvy se toho již moc zachránit nedá, v tomto věku jsou již želvy značně tolerantní.
Nejlepší je podle mě řídit se vlastní úvahou a měřením. Veškeré "moudré" rady nechte plavat a zakupte vlhkoměr. Stačí pár nocí měřit vlhkost venku a v terárku. Výsledek si jistě odvodíte sama a nemusíte spoléhat na rady jiných.
Také bych vás rád požádal o zveřejnění fotografie vaší želvy, já na oplátku zde zveřejním fotografii želvy chované
"vlhkým" způsobem, jistě bude z výsledku patrné, který způsob chovu je pro želvy přirozenější. Pokud máte problém s vložením fotografie rád vám pomohu, stačí fotku poslat na můj e-mail. Nechci tímto vyvolávat nějaké názorové konfrontace, pouze porovnat oba způsoby tak, aby rozdíl byl pochopitelný i pro ostatní váhající chovatele, zvláště pak pro začínající chovatele mladých želv. Mladým želvičkám tak oba, stejnou měrou, hodně pomůžeme.

V době, kdy jsme si naši želvičku pořídili nebylo příliš mnoho dostupných materiálů, a člověk opravdu nevěděl, "jak na to" a tak jsme poslechli rad zkušenějších, kteří napsali a vydali tu příručku. Zcela náhodou jsem se tento týden dostala na Vaše stránky a tam jsem zjistila, že ji vlastně 12 let trápíme. I když musím říct, že se moc na trápenou netváří, ale jak je vidět, zdání klame. Fotku neumím vložit a tak, jakmile se mi vrátí foťák z cest, nafotím a pošlu Vám ji tedy s dovolením na Váš e-mail. Jen mám strach, až ji uvidím ve srovnání s Vašimi zdravými venku chovanými... :-(
A jak píšete, že toho už moc nezachráním, to myslíte jak? Že mi dlouho nevydrží zdravá? Nebo že je nemocná?

Vím jak to s informacemi vypadá a nikdy bych si nedovolil nikoho kritizovat, zvlášť když vím, že lidé se o želvu úzkostlivě a s velkými náklady dlouhá léta starají, bohužel právě třeba podle mé oblíbené příručky "Bydlí s námi suchozemská želva"

A jak píšete, že toho už moc nezachráním, to myslíte jak? Že mi dlouho nevydrží zdravá? Nebo že je nemocná?

Ne to tak nemyslím, jen vím, přestože jsem dosud želvičku neviděl, že krunýřek nebude takový jaký má být. Také ledviny na tom nebudou příliš dobře. Věřte mě rád bych se pletl a možná se také pletu, právě proto považuji za velice zajímavé srovnat fotografie, rozhodně to nemyslím jako soutěž kdo s koho,(děkuji Zydy za upozornění a opravuji z na s :-/) ale jako názornou ukázku ostatním. Nicméně želvy jako mimořádně odolná zvířata dokáží tolerovat i chovatelské omyly. Ode mě se nedočkáte žádných nepříjemných poznámek, protože vím, že chovatelé za daný stav prostě nemohou.

Tak to jste hodný, děkuji. Víte, když jsme si ji koupili, tak spousta lidí okolo nás nám říkala, že jsou to vyhozené peníze, protože žádná želva nikomu nevydržela přes zimu, ...Tak jsme si koupili knížečku a byli jsme strašně rádi, že s námi Žofinka bydlí a žije už tak dlouho... A teď najednou jsem šokovaně zjistila, že všechno je jinak. :-( Takže určitě ji vyfotím, jen musím počkat, jakmile bude foťák, a pošlu Vám fotky. A jsem ráda, že jste mi odpověděl i poradil. Děkuji!!!

já měla stejný problém to zase naše Žofinka je asi cca 9 let (možná více) stará.Letos jí máme 8. rokem. a také jsem zjistila ,že by bylo dobré to zvlhčování hoblin.ale měli jsme stejné obavy. teď už ovšem ne. takže taky díky za radu.:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru