Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hlístice u achatin

Dobrý den,zjistila jsem na trusu achatin hlísty,odběrem slizu se potvrdilo,že mi na šnecích parazitují hlístice...dá se s tím něco dělat(léčit)?popř.můžete poradit nějakého veterináře,který se v těch parazitech vyzná:-|?
Dík za jakoukoliv odpověď.

Předmět Autor Datum
Je jiste, ze to nejsou pudni hlisice ze substratu? Ve vlhku se jim docela dari a nemuseji byt nutne…
JaBula 18.07.2008 18:52
JaBula
Ze substrátu nejsou-nejprve jsem na veterinu vezla přímo pár "červíků" a kvůli tomu,aby se vyloučil…
Ronda 18.07.2008 18:59
Ronda
Hmmm, zni to velice zajimave (omlouvam se - nemoc z povolani - delam do parazitologie). Jak jsou cer…
JaBula 18.07.2008 19:25
JaBula
Jé parazitolog hurá:-) No funguje to asi takhle.Když se šnek vykákne,na trusu není nic vidět.Po pár…
Ronda 18.07.2008 19:45
Ronda
Docela by mne to zajimalo, takze pokud tu je moznost privezt ziveho "vylucujiciho" sneka + vzorek tr…
JaBula 18.07.2008 20:03
JaBula
No šnekáči to mají už docela dlouho(asi tak 2měs),nejdřív jsem si s tím nelámala hlavu.Pečlivě jsem…
Ronda 18.07.2008 20:15
Ronda
Pokud by to byli patogenni hlistice na hubeni sneku - urcite by nebyly bez priznaku - resp. asi uz b…
JaBula 21.07.2008 14:02
JaBula
No snad se to bude dát vyléčit.. Poslala jsem Vám mejl.
Ronda 22.07.2008 21:57
Ronda
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli už jste nějak pokročily..Zajímá mně, jak to dopadlo :-)
pinkgoblin 10.08.2008 14:33
pinkgoblin
Prozatim jsme zjistili, ze jeden typ "cervu" jsou larvy smutnic, hrbilek nebo octomilek (zkratka nej…
JaBula 11.08.2008 13:37
JaBula
No zjistili jste poměrně dost :-) Objevila jsem jednou také jakéhosi bílého červíka a protože jsem p… poslední
pinkgoblin 11.08.2008 15:33
pinkgoblin

Je jiste, ze to nejsou pudni hlisice ze substratu? Ve vlhku se jim docela dari a nemuseji byt nutne paraziticke...jak jste sliz odebirala? Jedna se opravdu o hlistice? Nejde o jine cervy? Treba larvy motolic? Jsou Vase achatiny z importu?

Ze substrátu nejsou-nejprve jsem na veterinu vezla přímo pár "červíků" a kvůli tomu,aby se vyloučil jejich výskyt ze substrátu,vet. dělala odběr slizu přímo od šneků.No a šnekáče jsem dostala z českého odchovu...odkud byly přivezené,to bohužel nevím.Co je ale jisté je,že už je mají všichni mí šneci,i ti které mám od jiných chovatelů..

Jé parazitolog hurá:-)
No funguje to asi takhle.Když se šnek vykákne,na trusu není nic vidět.Po pár dnech se trus začne jakoby-no "hýbat" je silné slovo,ale zaznamenám tam "pohyb".Za asi tak týden až dní jsou rozeznatelní až cca 4-7 mm velcí hlísti.Někdy přelezou i na šneka,ale povětšinou se drží v trusu.No ale je také možné,že ve vrstvě lignocelu si jich nevšimnu.
Opravdu nevím,jak je vypátrali v tom slizu(odběr z pod ulity),nejspíš nějaká vajíčka asi...
No veterináři se snaží kontaktovat nějakou paní profesorku,která by měla vědět o co jde,jenomže je možné,že je mimo republiku,takže čekám...
No vypadá to dost nechutně ty hlístice-nejhorší je,že šnek může být jen mezihostitelem-nerada bych,aby to přelezlo i na nás::)
Jinak,jestli chcete,můžu Vám šnekáče i s hlísticemi poslat,nebo přivézt..:-)

Docela by mne to zajimalo, takze pokud tu je moznost privezt ziveho "vylucujiciho" sneka + vzorek trusu s cervy - bylo by to idealni.
Co se tyka toho prenosu - pravda - existuji paraziti, kteri se vyviji v achatinach a "lezou" do lidi, ta pravdepodobnost se mi ale zda velice mala...ale kdo vi...chtelo by to videt je pod mikrakem.
Ohledne toho rustu hlistic ve vnejsim prostredi - mnoho druhu ma zvlastni cyklus, ktery zahrnuje generaci parazitickou a generaci volne zijici...zrovna u bezobratlovcich hlistic jich je pomerne dost, a nektere jsou vysoce patogeni (viz pripravky jako Nemaslug apod. proti slimakum, ktere obsahuji prave takove hlistice).
Projevuje se vlastne infekce nejak na snecich nebo jsou jinak v pohode?
Zkusme se kdyztak na pripadnem predani domluvit po mejlu (strajaka@seznam.cz). Pravdepodobne vsak budu na siti az po vikendu...

No šnekáči to mají už docela dlouho(asi tak 2měs),nejdřív jsem si s tím nelámala hlavu.Pečlivě jsem čistila a doufala,že to zmizí,myslela jsem,že je to z rašeliny,kterou jsem jednou nouzově použila..
To,že by to mohly být ty hlístice-zahradnické,na hubení šneků a slimáků,mě také napadlo(resp. vyhodil mi to google),ale šnekáči nejeví žádné příznaky nemoci,jen trus mi snad připadá od té doby malinko řidší.
Napíšu Vám mejlík,pokusím se to zatím aspoň vyfotit,jestli se mi to povede.Na předání bychom se určitě domluvily,ráda bych věděla o co se jedná:-)
Děkuji za ochotu a pomoc.

Prozatim jsme zjistili, ze jeden typ "cervu" jsou larvy smutnic, hrbilek nebo octomilek (zkratka nejakych malych dipter), ktere se v substratu prizivuji na zbytcich potravy sneku a vlhko jim dela velice dobre. V trusu jsou vsak pravidelne nalezany i hlistice, ktere jsou velice podobne pudnim hadatkum, ktera se vsak bezne vyskytuji temer v jakemkoli substratu - jen tam nejsou tak nahusto a nevsimneme si jich. V trusu se soustreduji velice rychle po jeho odlozeni, zda se tedy, ze vlaste vubec nejde o parazita, ale pouze "cerva", ktery zije v substratu. Problem trochu je, ze nekteri parazite maji jak generaci parazitickou, tak volne zijici. Abychom meli jistotu, budu problem jeste konzultovat s kolegou, co dela entomopatogenni hlistice a uvidime...urcite dam vedet...

No zjistili jste poměrně dost :-) Objevila jsem jednou také jakéhosi bílého červíka a protože jsem předtím četla tady ten váš rozhovor, tak jsem se trochu vyděsila, ale protože denně do terárka lezou octomilky a ikdyž achatinám udržuji čistotu, tak se jich nedá uplně zbavit..takže je dost možné, že to byla larvička octomilky..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru