Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem luční kobylky

Ahoj všichni :) Je to tak, jak psali pisatelé výše.

T. viridissima je zviřátko žijící na otevřených biotopech, takže je vcelku logické, že jedním z limitujících faktorů její existence je právě dostatek světla! Rády se i sluní. Samci stridulují velmi hlasitě a snaží se přesvědčit samičku, aby si je našla... Potíž je v tom, že i kobylky "potřebují uzrát" - jak samci tak samice musí žít určitý čas "vklidu" - jen loví a o druhé pohlaví projevují zájem jen jako o žrádlo. Až jim dozrají gonády, tak jsou ochotné se pářit. Páření často probíhá na vyvýšených místech - keře a pod. (jako leková stanoviště vyhledávají i soliterní bodláky a pod.).

Co se týče zimování, tak u nás jako larvy zimují akorát cvrčci (všichni) a marše (nejsem si teď jist krtonožkou). Sarančata a všechny kobylky zimují jako vajíčka - je to relativně nejsnažší.

Chov našich sarančat je nereálný. Vzhledem k tomu, že nemají gregarický reflex (shromažďovací), tak jim vadí přitomnost většího množství kámošů v okolí a jsou stresované a chcípají... Také proto se chovají pospolitě žijící druhy známé svojí žravostí ("kobylky") - naopak, ti jsou v hustých koloniích jak doma. Jediná potíž u nich je světlo a vlhko - ale to je jinde. KAždopádně na chov je to dle nárosčnosti - moučňáci, švábi, svrčci (A. domestica, G. bimmaculatus a G. assimilis) a sarančata.

Ještě k Saga pedo. Zapomeňte na ní. Pálavska populace je enormě malá - do 100 jedinců! Dá se z nymphy dochovat - pokud pojedete do Řecka či jinam na jih, tak ji dovezte odtaĎ - dají se chrásně dotáhnout do dospělosti, ale jsou menší. Jsou to velmi krásná zvířata. Mláďata vyhledávají úplně jiné mikroklimatické podmínky jak dospělci - třeba na Pálavě mláďata najdete vyloženě na obnažených substrátech (zdaleka ne všude) a dospělci jsou na vysokostébelném trávníku... Naše populace jsou na tom opravdu nepříliš dobře a myslím, že chytat je jen na to, aby V8m doma chcípli je škoda.

VH

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny