Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hlodavci z přírody, jejich chov a krmení s takto odchycenými hlodavci???

Zdravím všechny. Naskytla se mi možnost, vybírat nemalé množství myší z volné přírody. Jeden můj známý myslivec má u posedu sud s obylím a v tom má denně desítky divokých myší. Taky jsou tam hnízda s holátkama. Jedná se o lokalitu daleko od vsi a obydlí, takže nevěřím tomu, že myši někdy přišly do styku s jedem. A teď k dotazu. Nemáte někdo zkušenost s krmením volně odchycených hlodavců nebo dokonce jejich chovem? Samozřejmě bych nekrmil okamžitě, ale myši bych nechal třeba i několik týdnů v nádrži na chov myší a pozoroval bych je. Jde mi o to, jestli jde o velké riziko zavlečení nějaké nemoci k hadům :x: a jestli by si někdo z vás troufl krmit takto odchycenými hlodavci? Stejně tak by mne zajímalo, jestli jste někdo zkoušel takto odchycené hlodavce chovat?
Pokud už se to tu probíralo, tak sorry, ale já to nenašel.:-[

Předmět Autor Datum
Já nemám zkušenosti s chovem volně žijících myší,ale pokud mám možnost tak je dávám hadům a nikdy js…
Kudlanka 26.09.2008 15:33
Kudlanka
Zdravím! Myši z volné přirody normálně lze chovat.Stačí pouze zbavit eko a endo parazitů.Dal bych je…
Micromys 26.09.2008 15:56
Micromys
Díky za reakce a hned se zeptám dál, jaké prostředky nejlépe použít k odstranění parazitů?
SNBák 26.09.2008 17:39
SNBák
Na vnější parazity je nejlepší Arpalit neo hodí se jak pro teraríjní zvířata tak savce(:?:)
Micromys 26.09.2008 17:58
Micromys
Jo, i na drobné hlodavce lze arpalit použít, důležité je dobře větrat a nepřehnat dávku. K těm plazů…
Arutha 26.09.2008 19:10
Arutha
Cituji z webu exotictihlodavci.ic.cz V případě získání nových jedinců doporučuji před zařazením do…
Micromys 26.09.2008 19:14
Micromys
Chov je bezproblemovy, nikdy jsem neodcervoval a nikdy nebyl problem - samo, ze stat se muze leccos.…
VH 26.09.2008 19:23
VH
Všem děkuju za reakce a rady. Zkusím jich pár odchytit, umístím je do jiné místnosti než mám chov la…
SNBák 27.09.2008 08:22
SNBák
Zdarec. Když jsem ještě dělal v truhlárne tak se nám tam na zimu stěhovala kvanta myší z polí.Deně j… poslední
Melda 27.09.2008 10:23
Melda

Jo, i na drobné hlodavce lze arpalit použít, důležité je dobře větrat a nepřehnat dávku. K těm plazům - doporučuji nejdéle hodinu po nástřiku dát vykoupat, tj. opláchnout ten arpalit. U regiusek jsem se setkal s nepěknou reakcí, když to na nich bylo dýl - lezly po zádech, vyvracely hlavy, zkrátka intoxikace.
Na hlodavce ale ok.
Jinak se dá použít i biokill.

Cituji z webu exotictihlodavci.ic.cz

V případě získání nových jedinců doporučuji před zařazením do chovu důkladně ošetřit přípravkem BioKill (nejlépe odchytit zvířátko do sklenice s víkem, ve kterém předem uděláme větší otvor, ale pozor, nesmí být zase tak velký, aby nám zvířátko mohlo utéci, vezmeme špejli, konec omotáme vatou, namočíme do BioKillu, prostrčíme přes otvor a zvířátko celé natřeme)

Myslím že zde je to dostatečně vysvětleno:puff:

Všem děkuju za reakce a rady. Zkusím jich pár odchytit, umístím je do jiné místnosti než mám chov laboratorních myší a potkanů a uvidím, jak se budou množit. Za zkoušku nic nedám a samotného mě zajímá, jejich odolnost vůči klimatickým podmínkám a jejich reprodukce. Krmit s tím zatím nebudu, to až v době, kdy si budu jistý, že jsou zdravé a bez parazitů, takže až s odchovy, pokud nějaké budou.

Zdarec.
Když jsem ještě dělal v truhlárne tak se nám tam na zimu stěhovala kvanta myší z polí.Deně jsem chytil kolem 10 kousků.Krmil jsem snimi celou zimu a ještě si zamražoval na léto.Nebyl s tim jediný problém a nic jsem chemicky neošetřoval.Zkoušel jsem je i chovat,ale jsou dost plachý a byl problém s čištěnim.Většinou mi hodně rychle vyskočili a prchli.:-D

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru