Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Rostilny do teraria

Zdravim, zařizuju terarko pro E.guttatu a ted řešim otázku živých rostlin, přemyšlel sem o ficusu nebo o Diefanbachii, ale nevim jestli tam můžou bejt, nemá někdo nějaký zkušenosti???? Dik

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
for cc. Samozřejmě nikdy se nedá nic vyloučit a každý může mít jinou zkušenost.Můžeš si koupit kytku…
Konáš 28.09.2008 16:18
Konáš
Ahoj H., myslim, ze zrovna v tom citovanem odstavecku na jestery a hady proste a jednoduse jen zapom… nový
JaBula 28.09.2008 16:38
JaBula
musím souhlait s JaBulou, na hadech přisátá byla, frontline a vyhození rašeliníku vyřešilo vše. Něří… nový
cc 28.09.2008 16:56
cc
Super dik a este k tym tillandsiam-su moc svetlomilne?Predsa len u trimerakov nemam extra svetlo.Jo… nový
Pitviper 28.09.2008 16:41
Pitviper
Proti rozumným argumentům nemohu nic namítat.Prostě jsme zatím měli štěstí,anebo cc.velkou smůlu,že… nový
Konáš 28.09.2008 17:31
Konáš
Ještě cítím potřebu dovysvětlit.Moderní teraristika má zhruba dva póly přístupu k chovu.Terária hygi… nový
Konáš 28.09.2008 19:06
Konáš
Chtel jsem se zeptat. Jaka ziva rostlina by byla vhodna do poustniho terarka ke gekoncikum? Taky by… poslední
yura 23.04.2014 21:33
yura

for cc.
Samozřejmě nikdy se nedá nic vyloučit a každý může mít jinou zkušenost.Můžeš si koupit kytku v květince,která byla nedávno třeba ošetřena chemií,zasadíš,porosíš plazík se nalíže a ty se pak divíš proč ti zdravé zvíře náhle pošlo.
Donesls mech s klíšťaty,já to nevylučuju,pak jde ještě o to jestli je hostitelem plaz.
Kopíruji:
------------------
Oběti klíšťat

Každý druh klíšťat má vymezený okruh hostitelů. Některé druhy parazitují na plazech, jiné na hlodavcích, další na netopýrech a jiné na ptácích. Výjimkou je klíště obecné, které má okruh hostitelů velmi široký.

Larvy klíštěte obecného nejčastěji napadají lesní hlodavce, nymfy hlodavce, ptáky a větší savce, dospělá klíšťata napadají nejčastěji velká domácí a lesní zvířata.

---------------------
Čili mohl jsi donést spoustu klíšťat ,ale pro tvé chovance neškodných.
Asi jsi byl v ohrožení spíše ty,jako teplokrevný.Ale jak říkám,nikdy nic se nedá 100% vyloučit a opatrnost je na místě.H.

Ahoj H., myslim, ze zrovna v tom citovanem odstavecku na jestery a hady proste a jednoduse jen zapomneli. Specialne nedospele kliste obecne na jesterech a hadech saje velice casto a rado - opravdu nejsou vybiravi...(viz treba hned prvni fotka agilisky v clanku o parazitech tady Paraziti.htm). Casto ale staci mech nechat jen nejakou dobu proschnout (primerene :-), nebo ho sbirat na overenych lokalitach...

musím souhlait s JaBulou, na hadech přisátá byla, frontline a vyhození rašeliníku vyřešilo vše. Něříkám, že všude na rašeliníku budou taková kvanta, možná sem si vybral jenom hodně smolně místo. Na jiných místech jsem se s takto masivně "zamořeným" rašeliníkem nesetkal. Rašeliník jsem čistil nad horkou parou, ale funkčnost rašeliníku už byla ta tam, není nad noviny nebo lépe papírový ručníky.

Super dik a este k tym tillandsiam-su moc svetlomilne?Predsa len u trimerakov nemam extra svetlo.Jo a jednu tillu uz mam doma ale predavacka nevedela aka to je.Ma sedozelene listky s jemnymi supinkami a stred ruzice ma naruzovely-asi to bude ta najbeznejsia cyanea?Jo v jednom obchode som videl akesi liany take total pokrutene-nebolo to zive bolo drevo odrezane asi z pralesa take 1m kusy myslim ze v tera by to bolo efektne mate to niekto ?

Proti rozumným argumentům nemohu nic namítat.Prostě jsme zatím měli štěstí,anebo cc.velkou smůlu,že padnul na tak zamořenou lokalitu,ale zásadní invazi klíšťat u stálých chovanců jsme zatím nezaznamenali.Když byla,tak,u zvířat z importu.Např.komodští varani,testuda.Pereme se občas s roztoči u hadů ,ale to je z dodávek krmných hlodavců.
Skočili jsme od kytek až parazitům,ale snad to není naškodu.H.

Ještě cítím potřebu dovysvětlit.Moderní teraristika má zhruba dva póly přístupu k chovu.Terária hygienická a terária biotopická.Samozřejmě s celou škálou možností mezi tím.My využíváme oba typy.Karanténní terária ,či terárka pro léčené jedince jsou samozřejmě prvním případem.i ty noviny a utěrky používáme.Ale jako ZOO musíme mít expozice pěkné i pro oko.A jelikož je plzeňská ZOO koncipovaná jako spojení ZOO a botanické zahrady ,kdy se vše prolíná,snažíme se i terária osazovat ,pokud to jde ,flórou z oblastí odkud zvířata pocházejí(alespoň kontinentálně).To samozřejmě doma nikdo dělat nemusí.Je to trochu moje deformovanost,že se na problematiku dívám tímto prismatem.Ale co se týče třeba toho mechu,opravdu vizuální efekt expozice zvedá.Takže proto třeba možná víc riskujeme,ale zatím bez vážnějších následků.A to toho osazujeme dost.
Ve světě jsem viděl vystavovat zvířata ve spíše hygienických teráriích(betonové ,snadno čistitelné expozice) a to věru nebylo nic moc.Pak jsem viděl expozice nádherně zařízené (a nemusí to být nutně velké nádrže ,které by nemohl mít soukromník)se společným chovem několika druhů kde se zvířata i množí.A to je,já si osobně myslím , nynější top ten teraristiky.Samozřejmě nejde chovat predátora a jeho potravu,tuto bariéru asi nikdy nepřekročíme.Ale je spousta druhů,které se snesou a lze to.A jsou-li dobré podmínky mohou být i mláďata.Všechno však nese svá rizika a každý musí zvolit svoji cestu.Takže já užívám mech normálně i doma,ale jsa nyní poučen vnímám,že má svá úskalí.H.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru