Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem leguán zelený

Prosím může mi někdo poradit? :-) Přívezli jsme si domů asi čtyřletého leuguána i s jeho původním terárkem. Už je to 14 dní a vůbec nežere. Vím,že se musí aklimatizovat,ale není to už dlouho? Zdá se nám strašně vyhublý. První dny po nás švihal ocasem a po týdnu už ho můžeme hladit i k nám sám přijde,když otevřeme terárko. Byl živený jen granulema a salátem. My mu ke granulím přidáváme i směs zelenýho a ovoce. Třikrát denně mu to měníme za čerstvé a pořád nic... Moc prosím poraďte, nechceme aby nám chcípnul. :-/ předem děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dobrý den, můžete trochu přiblížit podmínky v teráriu? Např. teplotní stav atd. Na granule se vyprdn…
MadMike 30.09.2008 19:05
MadMike
ja bych mozna jeste pred radikalni "tekutou" stravou doporucila zkusit krmit rucne treba prave listy…
JaBula 30.09.2008 19:20
JaBula
Jasnačka - souhlas, však já psal až nebude nic zabírat, poté teprve přistoupit na horší metody. naj…
MadMike 30.09.2008 19:27
MadMike
Tak mi to nedalo a šla jsem na legouška s tou stříkačkou a přesnídávkou ;-). Trošku jsem mu stříkla…
Zorka 30.09.2008 20:35
Zorka
Pri podavani tekute potravy (bez sondy) je taky potreba velice opatrne a pomalu davkovat. Nejednou s…
JaBula 01.10.2008 12:01
JaBula
Dnes nebylo potřeba žádné drastické krmení. Legoušek se sám pustil do pampeliškových listů.Dala jsem…
Zorka 01.10.2008 22:07
Zorka
jak velká je asi denní porce pro 80-ti cm legouška, třeba v počtu pampeliškových listů To je těžký,…
MadMike 02.10.2008 07:03
MadMike
Nemám strach že ztloustne :-), já jen abych věděla, že už žere jak má.Jen doufám že ještě nějakou do… poslední
Zorka 02.10.2008 07:36
Zorka

Dobrý den,
můžete trochu přiblížit podmínky v teráriu? Např. teplotní stav atd.
Na granule se vyprdněte, zkuste nabízet třeba pampelišky, dokud jsou. Přidat můžete nakrájené zelené fazolové lusky - leguánům velmi chutnají a už jsme na nich nejednoho rozkrmili. Banán také povzbuzuje chuť k jídlu (ovoce není uplně nejvhodnější jako stabilní krmě, nicméně teď je důležitější, aby vůbec žral).
Dobré je podat přímo do tlamky nějaká probiotika na povzbuzení střevní mikroflóry. Probioticky se chovají také např pivovarské kvasnice nebo jednoduše v lékárně zakoupený vit. B1 - thiamin. Neméně důležitá je dostatečná teplota - na vyhřívacím místě i 38-39 stupňů.
Pokud nebude nic zabírat, budete muset přistoupit k "násilnému" krmení. Pro začátek je dobé stříkačkou podávat ovocnou dětskou přesnídávku nebo v mixéru rozsekané zelené smíchané s trochou vody a třeba vitamíny nebo probiotika.
14 dní už je docela dost, pokud z něho "dostanete" nějaký trus (což teď asi těžko), určitě ho pošlete někam na veterinu na rozbor.

ja bych mozna jeste pred radikalni "tekutou" stravou doporucila zkusit krmit rucne treba prave listy pampelisek. Bude to mozna chtit asistenci a taky spoustu trpelivosti, ale casto se tahle taktika vyplati. Jemne se pootevre tlamka na par mm (treba potazenim za kozni duplikaturu na krku), vlozi se list a ceka se co na to leguan. Bud potravu vyplivne nebo ji zacne zrat. To je pak treba mit v zasobe dalsi kousky potravy a najet na taktiku nekdy nazyvanou "vlacek", ktera spociva jednoduse v tom, ze tesne za koncem listu pozreneho uz leguanovi podstrcite list dalsi. Pri trose cviku to je mene stresujici zalezistost nez opravdove "nasilne krmeni" na slovo vzate...

Jasnačka - souhlas, však já psal až nebude nic zabírat, poté teprve přistoupit na horší metody.

najet na taktiku nekdy nazyvanou "vlacek"

- tak tenhle termín si budu pamatovat. :)) výstižný.

Teplota v terárku je teď 32°

- důležité je, aby měl na vyhřívacím místě v teráriu až 38 stupňů (nejteplejší místo), samozřejmě s tím, že musí mít možnost se zchladit. Dobře větrané terárium je pak základ.

Tak mi to nedalo a šla jsem na legouška s tou stříkačkou a přesnídávkou ;-). Trošku jsem mu stříkla do tlamy a pak mi asi tak na lžičku přesnídávky slízal s prstu. Není to mnoho, ale aspoň troška po tom 14-ti denním půstu. Teď už se mnou nemluví, utíká přede mnou :-p. Dneska už ho mučit nebudu a zítra zkusíme tu pampelišku. Moooooc všem děkuji za rady

Pri podavani tekute potravy (bez sondy) je taky potreba velice opatrne a pomalu davkovat. Nejednou se stalo, ze takto krmene zvire podavanou "kasicku" vdechlo a to je pak zadelano na nepekny zanet v plicich. Takze s citem, pomalu a dat mu cas na polykani jednotlivych soust.

Dnes nebylo potřeba žádné drastické krmení. Legoušek se sám pustil do pampeliškových listů.Dala jsem mu je celé, ve směsi co mu dáváme je měl, ale asi mu vadilo že jsou nasekané.Nebo zabrala ta trocha přesnídávky včera.Sežral asi pět listů a i pár listů rukoli.Taky jsme zvýšili teplotu v terárku. Hurá...... doufám,že máme vyhráno.Je to sice na úkor toho, že si ho nemůžu pohladit :-/,po tom včerejším nuceném žrádle přede mnou utíká,ale to snad překonáme ;-) Zkusím nasbírat nějaký ten trus a radši ještě pošlu na rozbor. Mám ještě malý dotaz: jak velká je asi denní porce pro 80-ti cm legouška, třeba v počtu pampeliškových listů.Všem moc děkuji za pomoc.:))

jak velká je asi denní porce pro 80-ti cm legouška, třeba v počtu pampeliškových listů

To je těžký, každý pampeliškový list má jinou velikost, takže takhle se to nedá říct. Ideální stav u dospívajícího leguána je takový, aby měl neustále přístup k čerstvým listům. Z pampelišek (a jiné vhodné stravy) Vám určitě neztloustne a čím víc toho sní, tím líp. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru