Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Hubnouci zelvy

Jistě, klidně se ptejte, i když zrovna na tuto (první)otázku se nedá smysluplně odpovědět. Snad jen tak, že hibernace začíná tehdy, když venkovní teploty klesnou v průměru pod 10°C a vydrží takto nízké alespoň deset -čtrnáct dní. V místě mého bydliště, cca 500m n.m, takové odbdobí nastává zpravidla koncem října. Rozhodně ale není dobré koukat na kalendář, ale na faktické průměrné teploty, nejsou výjimkou roky, kdy želvy za slunného počasí vylézají ještě začátkem prosince a sluní se. Noční poklesy teplot a ranní mrazíky do cca 5°C želvy bez problémů snáší pokud mají kvalitní ubikaci, ve které se mohou zahrabat například do slámy. Pokud po nočním poklesu následuje pěkný slunný den s teplotou ve stínu přes 10°C, želvy vylézají a samci i v tomto období mají eminentní zájem o samičky. Takový den byl třeba zrovna dnes tuto neděli.

2/ ano všude se tvrdí ledasco, běžné jsou i zkazky o nezbytnosti koupání želv ve fázi přípravy na hibernaci. Jinak se prý želvy nevyprázdní. Jistě sama cítíte podivnost takového tvrzení. Pro mě je tedy dost komická představa krásných peloponéských strání, každý podzim plných pobíhajících Řeků s kyblíčky plnými vody a usilovně se snažících nalézt a několikrát vykoupat každou želvu, protože by se sama nevykadila a jistojistě by tudíž zimu nepřežila. Věřte tomu, že průměrný Řek, Bulhar nebo Turek, pokud potká želvu, bude mít snahu ji spíš trefit kamenem nebo motykou a rozhodně ji koupat nebude. Želvy nejsou ani v nejmenším závislé při defekaci na člověku, pokud jim umožníte pokud možno přirozený způsob života.
Tyto neprůstřelné pověry jsou jen důsledek vršících se nedostatků v chovu a snahou o jejich následnou nápravu.

3/ To si myslíte správně, to kolísání teplot, ty samozřejmě zdravým želvám nevadí, uvádíte ale srpen, nyní je však říjen, svým zásahem jste navodila podmínky, které panují v srpnu, želvy začnou aktivovat a růst ve chvíli kdy se mají připravovat na hibernaci, potom je samozřejmě potřeba pomáhat si různými berličkami, jako je nepřirozené omezování potravy, koupání a ostatní křečovité a násilné akce nutné k tomu, aby želva vůbec to zimování přežila.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny