Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem zarivka

No já jsem k těm trubicím hodně kritickej, ale je fakt, že úplně k ničemu to není, pokud se to vezme za správnej konec. Totiž např. trubice s reflektorem (rozumějte plech, kterej odráží to světlo) může svůj výkon logicky zvýšit (a je tomu tak), protože se paprsky odrážejí přesně tam, kam chceme. Dokonce záleží i na tělese, do kterýho je trubice vsazená - D.Conner testoval trubice Reptisun 5.0 na různých tělesech a u některých byl výdej UVB dvojnásobný než u jiných.
Takže trubice se dá prostě vytunit tak, aby částečně fungovala u zvířat, které mají na UVB malé nároky. Já si ale myslím, že než podstoupit tohle všechno, je už lepší za investovat do nečeho, o čem 100pro vím, že funguje a nemusím řešit suplementaci D3. A funguje to nejem po fyzické stránce.
U leguánů je doporučený minimum 20-40 mikroW/cm2, což zářivka v 10-15cm splňuje. Je to ale minimum, kdy teoreticky nehrozí MBD, je to ale hodnota, tzv. na přežití. Optimální hodnoty jsou někde kolem 150 mikroW/cm2, což dává ta nejsilnější trubice téměř přímo na svém povrchu.
Navíc jsem teď uplně náhodou měřil obyčejnou bílou trubici od Narvy a na naměřil jsem na ní podobný hodnoty jako u Narvy Reptilight stejné watáže ::), což mě samotnýho dostalo.

S tou klamavou reklamou - já jsem skálopevně přesvědčenej, že to klamavá reklama je. Proč, protože napíšou např. k ReptiGlu, že je vhodná pro všechny pouštní plazy... představa, že chovám a množím např. Uromastyxe pod lampama reptiglo je víc než směšná - můj názor, nepodloženný vlastním chovem.

Ohledně životnosti těch výbojek - Trexka by měla vydržet fakt dlouho, u legošů klidně i přes rok. Megaraye ještě víc. U těch Vitaluxek to jde dolů strašně rychle, to je fakt. Hodně jsem se divil, když mi po půl roce šlo UVB o 50proc. níž. Ale pořád je to dlouhodobě vyzkoušenej, dobrej a bezpečněj zdroj UV, což z ní dělá stále super lampu - podle mýho.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny