Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Kudlanka dravá

Dobrý den,
mám 3 kudlanky po 4. svleku, jedna z nich mi přestala žrát, ať jí hodím cvrčka, mušku nebo červíka, nechce nic. Můžu jí to nabízet na pinzetě, mávat jí s tím v terárku třeba půl hodiny a ona nic. Další dvě kudlanky žerou normálně - podmínky mají všechny stejné. Může mi nějaký zkušený chovatel poradit, co s tím? Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Bude se svlikat :) Nejakou dobu (i tyden) predtim nezerou...btw: Co je to Kudlanka dravá?
Stryx 22.10.2008 13:24
Stryx
No, pochopila jsem, že to je něco jako českej název, jinak je to Sphodromantis gastrica (oba ty názv…
La.ya 22.10.2008 17:43
La.ya
To je v pořádku, S. gastrica se někdy v české literatuře skutečně uvádí jako kudlanka dravá. Pokud s…
nikolas 23.10.2008 11:24
nikolas
Já už mám o tom načtené hodně, ale trochu jiné je to znát teoreticky a pak to sledovat a nechápat. T…
La.ya 23.10.2008 15:26
La.ya
Tení to zemní zvíře, takže po zemi se pohybuje jen velmi nerada, proto se drží na větvičkách. Na tom…
nikolas 24.10.2008 10:51
nikolas
Jenže ona nežrala od doby, co jsem si ji přivezla tj. od pondělí, zatím se nesvléká, jen visí hlavou… poslední
La.ya 24.10.2008 11:35
La.ya

To je v pořádku, S. gastrica se někdy v české literatuře skutečně uvádí jako kudlanka dravá. Pokud se skutečně bude svlékat, což je velmi pravděpodobé, musí mít dostatečnou vlhkost vzduchu a dost místa pod větvičkou. Zejména u vyšších stádií může dojít k těžkým deformacím i úhynům, pokud se kudlanka při svleku opře o zem či stěnu terária. Pokud jsou ještě zelené, potřebují hodně světla, jinak zežloutnou či zhnědnou (není to žádná vada, jen barevné přizpůsobení svému okolí).

Já už mám o tom načtené hodně, ale trochu jiné je to znát teoreticky a pak to sledovat a nechápat. Ta kudlanka, o které byla řeč, už ale žrát začala, možná byla jenom vystresovaná z cesty a změny prostředí, kdoví. Každopádně teď nežere jiná a chová se i tak nějak divně. Sedí přilepená na víčku a když se rozhodne sejít po větvičce na dno, tak hnedka zase zdrhne zpátky. Btw je nějaký jiný způsob jak poznat, že se bude svlékat, krom odmítání jídla?

Tení to zemní zvíře, takže po zemi se pohybuje jen velmi nerada, proto se drží na větvičkách. Na tom není nic divného. Potravu taky nemusí přijímat proto, že je prostě plná. Pokud má "nafouklý" abdomen (zadeček), tak nežere proto, že už nemůže. Jinak čím je mladší, tím častěji se svléká, u vyšších stádií se intervaly mezi svleky protahují klidně i na měsíc, u dospělostního svleku i na delší dobu. Čím je větší, tím déle nežere před svlékáním, malé nežerou tak dva dny, velké třeba i týden. U gastriky blížící se svlek někdy poznáte podle tmavnutí švů zadečkových článků, pokud je dobře nakrmená.

Jenže ona nežrala od doby, co jsem si ji přivezla tj. od pondělí, zatím se nesvléká, jen visí hlavou dolů za víčko, po větvičkách leze jenom když se něčeho lekne a pustí se víčka, hned potom zase utíká zpátky (má tam okenní síťku proti mouchám). Cvrčka si ani nevšimne a když, tak se ho snaží odehnat, jak kdyby se ho bála, mušky a červy nechce taky. No uvidim, co se bude ještě dít. Zatím děkuji za rady.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru