Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Topný kámen s třívodičovým připojením

Dobrý den.
Všechny topné kameny co jsem viděl v prodeji či na burzách jsou dvouvodičově připojeny k síti /jednoduchá vidlice/. To, že mezi potenciálem sítě a okolím není odstíněna kapacitní vazba způsobuje rozvrstvení tohoto potenciálu teráriem. V praxi to lze pozorovat třeba tak, že při velmi jemném hlazení po kůži plaza cítíme "brnění". Odpojením topení efekt mizí. Plazy tento efekt znervoznuje a ohřátému místu se pak paradoxně vyhýbají. Pro teraristu sice nehrozí úraz el proudem ale kazí mu to přirozenost kontaktu i to může dráždit obyvatele terárka.
Prosím poradte kde lze získat elektricky odstíněné /nejen izolované/ topné kameny. Vodivé stínění by mělo být připojené na zemnící kolík zásuvky.
Má někdo podobné zkušenosti?
Děkuji.

Předmět Autor Datum
Já mám topnou desku vyrobenou samo-domo. Má taky jednoduchou vidlici a rozhodně mi nepřijde, že by b…
Mates_RR 15.11.2008 16:42
Mates_RR
Myslím, že problém bude nejspíš jinde.Počítám spíš nějak poškozená izolace buď na přívodním kabelu,…
cejna 15.11.2008 17:32
cejna
Dík za reakci. Izolace je v pořádku - ale chybí odstínění kapacitní vazby - to je mé přesvědčení. Vy…
paras 15.11.2008 22:12
paras
Tak jsem dnes původní topnej kámen zabalil do alobalu, omotal navíc holým drátem který jsem vyvedl v…
paras 23.11.2008 19:27
paras
Tak jsem právě sahal (dle návodu) na svého BC a žádná třes a ani nic podobného jsem nepozproval... P…
Mates_RR 17.11.2008 18:24
Mates_RR
topení si dělam sám -objevil jsem přímo výrobce -kablo vrchlabí skus kouknout do katalogu jestli něc…
kraken1 20.11.2008 10:18
kraken1
Priznam sa ze mam podobnu vyhrevnu platnu ako Mates RR ale asi od ineho vyrobcu 22W myslim ze velkos…
salvic 20.11.2008 13:01
salvic
jsem to prubnul a nic to nedělá mám desku aj kameň :i: poslední
WRC 28.12.2008 21:21
WRC

Já mám topnou desku vyrobenou samo-domo. Má taky jednoduchou vidlici a rozhodně mi nepřijde, že by brněl a že by se jí vyhýbal. Spíš naopak - pořád se na ní válí ... A myslím se, že kdyby tam tento Vámi popisovaný problém byl, tak by se to nevyrábělo a neprodávalo.

Myslím, že problém bude nejspíš jinde.Počítám spíš nějak poškozená izolace buď na přívodním kabelu, nebo přímo v topném kamenu.Upřímě si nedovedu představit, jaká kapacitní vazba by mohla vzniknout.Třetí vodič (zelenožlutý),který máš na mysli neslouží k žádnému stínění, nýbrž jako ochranný zemnící vodič.V zásuvce je připojen k zemnícímu kolíku.Ostatí 2 dráty jsou fáze(hnědá) a pracovní nula(modrá).Jestli to brnění nevzniká spíš v topném kameni vlivem rezonujícího topného tělesa (nebo kabelu):?:

Dík za reakci.
Izolace je v pořádku - ale chybí odstínění kapacitní vazby - to je mé přesvědčení.
Vyzkoušel jsem to opakovaně a dokonce jsem to předvedl na svým hadovi i kamarádovi co nevěřil. Mezi potenciálem sítě /220V/ a okolím se nepřímo úměrně kapacitě izolačních vrstev rozloží napětí a nutně tam pak musí protékat velmi malý el proud. Na vjem toho brnění je nejcitlivější přední část ruky - pokožka na staně nad nechty. Když takto velmi jemě pohladím hada /2m Elape Taeniura/ po těle tak je to brnění bezpečně poznat na tozdíl od stavu, kdy je topný kámen vypnutý. Topný kabel to dělal velmi intenzívně. Cítit to bylo i hrubší pokožkou dlaně a prstů a tak jsem kabel proto vyndal a vyměnil za kameny v naději, že to nebude znát. Taeniury potřebují více vlhkosti v terárku /mám tam od 60 do 90% když rosím/ a tak se to u mě možná přenáší podložím víc jak těm co mají hodně sucho. Topný kámen s termostatem - několik kusů Čínských Heat Rock HR 0410 - ten efekt dělá prostě taky ale o poznání méně znatelně. Zkoušel jsem to i v jiném terárku s jiným hadem a s podobnými výsledky. Chystám se ty kameny obalit alobalem, vodivě převázat a vývod /měl by být zelenožlutý/ uzemním na kolík zásuvky. Vnějšek plánuju polepit lepidlem na dlaždice. Jakmile to budu mít hotové dám vědět jak to dopadlo.

Tak jsem dnes původní topnej kámen zabalil do alobalu, omotal navíc holým drátem který jsem vyvedl ven na kolík zásuvky, celek zapatlal /s použitím mikrotenového pytlíku/ vrstvou tmelu na dlaždice. Po "brnivém efektu" na povrchu ted ani stopa. Čeká mě ted ale tuhle úpravu provést všude. Známí co to na nich u mě testuju taky spokojený... tak ted ještě vysledovat za jakých podmínek vlhkosti... si tohoto pokroku všímnou moje hádata.;-)

Tak jsem právě sahal (dle návodu) na svého BC a žádná třes a ani nic podobného jsem nepozproval... Pokud by vás to zajímalo, používam toto: z2786-ultratherm-viv-mat-15 Mám to zapnutý non-stop. Pod folii mám daný polistiren kvůli izolaci a navrchu dlažbu (kachličku). Ve středu kachličky je stálá max teplota 40 st.C., k okrajům je studenější. Za ty prachy a při spotřebě 15W to nadělá hromadu porády! Max spokojenost!

topení si dělam sám -objevil jsem přímo výrobce -kablo vrchlabí skus kouknout do katalogu jestli něco takového mají sam používám dvouvrstvý silikonový kabel označení zhlavy nevím skusím pohledat

Priznam sa ze mam podobnu vyhrevnu platnu ako Mates RR ale asi od ineho vyrobcu 22W myslim ze velkost 23cm-40cm
a mam ju nalepenu pod tenkou mramor.dlazdicou a podobny problem som zaznamenal aj ja ako Paras ale to nejak zmizlo.Ked som cital tento prispevok tak som to siel znovu vyskusat ale nic som necitil.Dufam ze sa to nevrati
lebo tiez som nebol rad pri predstave ze mojim Kamilom prechadza nejaky slaby prud ak to tak nejak bolo fyziku nemusim:)).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru