Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Agama vodní

Dobrý den,
na jaře jsme s přítelem pořídili páreček agam vodních. Mají terárko ve taru "L", 180cm dlouhé, s dosatečnou vodní plochou i pobytem na suchu. Krmíme cvrčky s přídavkem vitamínů. Cca 2 měsíce zpět jsme zaznamenali jakési útoky samečka na samičku. Dočetli jsem se, že pokud šupiny kolem samečkovi tlamičky zrůžoví, znamená to, že se chce pářit a toto páření se projevuje až divoce, že může samičku kousnout do krku. Samička už nemá kousek ocásku, museli jsme je oddělit, protože máme strach je nechat dohromady. Také jsme se dočetli, že samička ještě musí dorůst, aby byla schopna naklást vajíčka. Ptám se tedy, jestli je možné, že by se takto samečkova potřeba pářit se projevovala a zda je máme nechat spolu. Samička před ním samozřejmě prchá. No a nemůžeme jejich oddělením napáchat nějaké škody? Oba mají mokrou i suchou část terárka.
Děkuji za odpověď.
Změna kategorie, původně: Agama vousatá (carlos)

Předmět Autor Datum
Zdravím, měl jsem také nabuzeného samce, ale že by byl až tak útočný, to si tedy neuvědomuji. Možná…
Zydy 13.11.2008 14:52
Zydy
Zdravím a děkuji za odpověď. Když jsme kupovali tento pár agam, tak nám prodejce řekl, že se jedná o…
Ivikk 14.11.2008 08:45
Ivikk
Fotky vložit lze ;-), jen se stači zaregistrovat nebo je někomu poslat mailem a ten ti je vloží. Kdy…
Cheert 14.11.2008 11:21
Cheert
Díky, díky, já zase tak nestudovala tyto stránky, spíš jsem hledala pomoc. Tak můžu poslat mejl a ne… poslední
Ivikk 14.11.2008 19:50
Ivikk

Zdravím, měl jsem také nabuzeného samce, ale že by byl až tak útočný, to si tedy neuvědomuji. Možná bych se pozastavil nad tím, zda máte opravdu samce a samici! Jinak pro mladou samici může být oplodnění a následné kladení vajec velmi nebezpečné. Také je lepší mít k samci aspoň 2 samice. Hezký den ;-)

Zdravím a děkuji za odpověď. Když jsme kupovali tento pár agam, tak nám prodejce řekl, že se jedná o samce a samičku. Ikdyž prý je to v "mládí" špatně poznat. Myslím, že ale znaky tomu tak nasvědčují. Samička je spíše jednotvárnějšího zbarvení, je krásně zelenkavá a daleko menší než samec, který má daleko bohatší kresbu. Přiložila bych i foto, ale tady to nelze. Zkusili jsme je dát dohromady, ale okamžitě jsme je museli zase oddělit. Určitě zamýšlíme koupit ještě jednu samičku, asi by to měla být nějaká "domina". :)) Jaký je vhodný věk na oplodnění? Tento pár jsme nekupovali přímo ve zverimexu, ale na burze v Brně. Prodávají je tam zkušení chovatelé a také cena je 1/2 než v obchodě. Zamýšlíme znovu na burzu jít. Poptat se chovatele a koupit ještě jednu samičku. Pěkný den a děkuji za příp. reakci.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru