Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prosím pomoc, apatická užovka...

Ahojky, mám problém. V e škole jsem se před rokem náhodou dostala k ošetřování našeho školního hada, užovky červené. Jsem naprostý lajk v tomto tématu, ale za ten čas jsem se něco přiučila. Užovka dostávala tři myši během dvou až tří týdnů. Nikdy s potravou neměla problémy. Jenže před prázdninama jsem byla nemocná a nikdo naší užovku nenakrmil. Když jsem jí přinesla myši sežrala je, za dva týdny jsem přinesla další tři myši a ona se jich ani nedotkla. Běhali jí po hlavě a ona si jich ani nevšimla. Teplota v teráriu je dobrá, ale její svlečka v pořádku není. Svléká se po malých kusech. Užovka je trochu apatická.Zkoušela jsem o tom něco najít na netu, ale nic moc jsem nenašla.
Budu ráda když mi aspoň trochu poradíte co mám s ní dělat.Předem děkuju za odpovědi.

Změna předmětu, původně: Prosím pomoc... (carlos):-/

Předmět Autor Datum
Pokud se svlíká po malých kusech nejspíš to je tím že je v teráriu malá vlhkost.
dominikasx 12.11.2008 16:59
dominikasx
Jak velká má být v teráriu vlhkost?Terárium je 1,70m dlouhé, 60cm široké a 1,60 vysoké.
Terynka_LILO 14.11.2008 19:44
Terynka_LILO
Každý den lehce orosit terárko a klidně jí nechat i víc jak měsíc hladovět (teda pokud se jedná o do…
Mates_RR 12.11.2008 18:10
Mates_RR
To si děláte srandu, že? Had jako školní zvíře? Každé zvíře, je-li školním zvířetem, musí trpět... N…
maku 12.11.2008 21:15
maku
Naše užovka neměla nikdy žádné problémy a to je ve školních laboratiřích biologie kde se učí pár hod…
Terynka_LILO 12.11.2008 21:53
Terynka_LILO
Já v tom,že se had chová ve škole vůbec žádný problém nevidím.V ZOO je taky velká frekventace lidí a…
Melda 12.11.2008 22:18
Melda
Viděla bych to jako Melda. Když jde do svleku, zvyš jí vlhost, do úkrytu dej vlhký rašeliník a mělo…
boaedon 14.11.2008 09:47
boaedon
Naše užovka má v terárku jen štěrk, písek, vanu s vodou, kameny a větve. A hlavně já mám od profesor…
Terynka_LILO 14.11.2008 19:41
Terynka_LILO
Užovce nemusíte terárium rosit, stačí, když bude mít úkryt, kde je vlhko. Já mám z plastové krabičky… poslední
boaedon 15.11.2008 16:18
boaedon
Proč nikdo neřekne, že by žofka mohla třeba zimovat, simptomy tomu nasvědčují:-). Moje korálovka, na…
Boss_1 13.11.2008 12:25
Boss_1

Každý den lehce orosit terárko a klidně jí nechat i víc jak měsíc hladovět (teda pokud se jedná o dospělou užovku). Jinak je smutný že o "školního hada" pečují na střídačku lidé, co hada znají "pouze" z televize. > tím tě samozřejmě nechci nijak urazit. Není to myšleno přímo na tebe.

To si děláte srandu, že? Had jako školní zvíře? Každé zvíře, je-li školním zvířetem, musí trpět... Natož had... Často, když někde čtu o problematice svlečky, tak je tam taková vsuvka. Kompletní svlečka je znakem zdraví a spokojenosti chovance. A tady se opravdu užovce nedivím, že bude nespokojená. Ta musí být celý den zavrtaná v substrátu a dělat, že tam není.

Co s ní máš dělat? Ušetři ji trápení a přenes ji ze školy domů.

Naše užovka neměla nikdy žádné problémy a to je ve školních laboratiřích biologie kde se učí pár hodin týdně už deset let. Chápu že jako chovatel na to máte jiný názor, ale nemůžete posuzovat situaci když o prostředí ve kterém had je skoro nic nevíte. Nemám úmysl urazit, jen mě mrzí že když jsem jediná kdo se o toho hada zajímá a chco pomoct tak schytám akorát kritiku.Chápu, že tam ten had není spokojený, ale s tím já nic neudělám.

Já v tom,že se had chová ve škole vůbec žádný problém nevidím.V ZOO je taky velká frekventace lidí a doma kolem terárek,taky někdo pořád chodí.V tom bych problém neviděl.To že je svlečka potrhaná,není taky žádná trágédie.Stačí v době svleku zvýšit vlhkost a nebo přidat do terária rašeliník.To bych viděl pro vás jako snadnější.Určitě nedoporučuji rosit každý den,maximálně třikrát týdně.To že guttata umí plavat víme a nemusíme z ni dělat obojživelnika.;-)

Viděla bych to jako Melda. Když jde do svleku, zvyš jí vlhost, do úkrytu dej vlhký rašeliník a mělo by se to spravit. Pokud na ní ještě nějaká stará nesvlečená pokožka zůstala, namoč užovku ve vlažné vodě a pokožku opatrně rukama dosvlíkej, ne násilím. :-) Pokud to jde, dopřejte užovce co nejvíce klidu, je-li zvyklá na manipulaci v ruce, tak by jí to občasné venčení taky nemělo dělat problémy. Hlavně by se mělo dohlédnout na děti, aby užovce neubližovaly.(Zkušenosti z chovatelského kroužku).

Naše užovka má v terárku jen štěrk, písek, vanu s vodou, kameny a větve. A hlavně já mám od profesora zakázáno na užovku sahat, protože jednou po studentovi naší školy vystartovala a zakousla se mu do tváře, od té doby se na ní nesahalo. Ale stejně na ní, když mám příležitost sáhnu i přes zákaz a ona je klidná. Pokusím se jí namočit a opatrně jí vysvléknout. POd tou vanou s vodou jsou hřejivé dráty, ale podle mě se voda moc neodpařuje, jak mám ještě zvýšit vlhkost?Ve škole máme vlhkoměr, tgakže vlhkost můžu měřit, kolik je optimum?A ještě mám otázku, nikde jsem se nedočetla kolik se užovky červené dožívají let??

Užovce nemusíte terárium rosit, stačí, když bude mít úkryt, kde je vlhko. Já mám z plastové krabičky s víkem ( ve víku je vystřižen otvor), vyrobený úkryt, kde je vlhký rašeliník. Mají tam vlhko stále. když se zakalují, proleží tam schované celé období svlékání a moc nevylézají. Mimo toto období jsou většinou venku. Plastová krabička je dobrá na údržbu - dobře se odstraňují nečistoty. Ve vlhké krabičce jsou i v období velkých veder, kde se ochlazují. Jinak zvlášť velkou vlhkost nepotřebují, já ji ani neměřím. Se svlékáním nemají problémy. Užovky červené se dožívají průměrně 20 let.

Proč nikdo neřekne, že by žofka mohla třeba zimovat, simptomy tomu nasvědčují:-). Moje korálovka, narozdíl od hrozňy:x: sem tam vyvíjí nějakou aktivitu a je možny ji zpozorovat jak sprintuje napříč terárkem. Každých 10-14 dní dostává myšáka a většinou ho bere. Ale řekněme od října, třeba až do března je nuda. Teď už si s ní nepokecám, sprintovat ji neuvidím, za distribuci potravy dostanu akorát kopanec do pr***e:.(
Žofky sice nechovám, ale myslím, že se chovají podobně.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru