Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Probiotika:

Vysvětlím:
Před několika týdny jsem měl problém u několika mláďat hadů s nedokonalým trávením myšat. Hádci měli sice zájem o potravu, ale vždy po pozření holat jsem našel první trus hada už cca za 30 hodin, a v trus byl nepřirozeně růžově zbarven, smrděl a obsahoval nestrávené nožičky a ocásek. A protože hádci měli opravdu zájem o každé nabídnuté hole, zdálo se mi po poradě s místním veterinářem nepřimněřené hledat hned řešení v bakteriologickém vyšetření trusu s případným možným nasazením antibiotik.
Proto jsem chtěl nasadit Sangrim A, který zvyšuje chuť ke žrádlu, dobře ovlivnuje metabolismus a nedostatkové aminokyseliny. Bohužel jsem ho v lekárně nedostal.
A tak jsem po poradě s veterinářem, na jeho doporučení použil s velkou nedůvěrou probiotika Lacium junior která obsahují živé kultury bakterií Lactobacilus rhamnosus, Bifidobacterium longum, Lactobacilus plantarum a inulin, který podporuje růst těchto bakterií na střevní stěně. Tento přípravek je původně určen pro lidi, a hlavně proto jsem mu nevěřil. Myslel jsem že by probiotika měla obsahovat vzhledem k rozdílné běžné střevní mikrofloře hadů a lidí, minimálně odlišné kultury bakterií (ikdyž začátkem 90-tých let kolega P.Plískal popisuje úspěšné použití u hadů Mikrobion supermix, který obsahuje Bacillus subtilis, Streptococcus faecium a Streptococcus faecalis, který je původně určen zase pro mláďata hospodářských zvířat).
Každopádně jsem použil tato probiotika, a jsem mile překvapen účinností. Trus vypadá, že je v současnosti (po týdením podávání těchto probiotik!!!)absolutně perfektní!
A proto mi zajímají názory, a hlavně zkušenosti s probiotiky ostatních chovatelů.
PS: Od několika veterinářů jsem se nyní dozvěděl, že složení střevní mikroflory (dle druhu zvířete, či člověka) není rozhodující. Jako probiotika se prý označují jen bakterie, u kterých nebyla prokázána patogenita :-/, a úkolem těchto přípravků probiotik je ,,prý" zabránit pomnožování baktrií patogeně působících :-/.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny