Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Geochelone elegans a roupi

Moje elegansky jiz delsi dobu tak jako pofrkavaly, pokaslavaly, sipaly atd...

Odnesl jsem je k vetovi, vysetril jim trus a rekl, ze je tam silene vajicek roupu. Dal mi takove ruzove tablety. Ty jsem jim rozdrtil na jidlo a pak jsem zase odnesl trus a bylo to docela ok. Neco tam sice zustalo, ale to rikal vet, ze je vporadku, ze neco tam mit musi. To je pro ne naopak prospesne.

NA cas daly pokoj, ale ted to zacalo znova. Co si o tom myslite? MAm zase letet k vetovi? To to bude porad takhle dokola?
Podotykam, ze jsem jim denne cistil terarium.

Předmět Autor Datum
No já nevím,ale nemyslím si,že by to bylo normální. Určitě by to chtělo po určitě době po podání odč…
zuzi 07.12.2008 19:40
zuzi
Fakt je, že v přírodě prakticky nenajdete želvu bez roupů, je docela dobře možné, že přítomnost roup…
KHor 08.12.2008 12:59
KHor
A co doporucujete?
Kouhout 11.12.2008 12:25
Kouhout
Osvědčil se Fembendazol (obchodní název Panacur nebo Fembion aj.) v dávce 75 - 100 mg/kg zvířete a z…
Petr60zelv 06.03.2009 12:17
Petr60zelv
Nevite nahodou kde se ten pripravez z te rostliny da sehnat? A jakym sterilnim fyz roztokem je vhodn… poslední
Martin0088 07.03.2009 20:38
Martin0088

No já nevím,ale nemyslím si,že by to bylo normální. Určitě by to chtělo po určitě době po podání odčervení zopakovat:?: Nevím jaký jsi použil přípravek.Ale vydrž, určitě se k tomu vyjádří někdo v tomhle směru zkušenější.

Fakt je, že v přírodě prakticky nenajdete želvu bez roupů, je docela dobře možné, že přítomnost roupů dokáže kladně ovlivnit trávení. Nicméně v zajetí hrozí invazivní napadení želv a mohu vás ujistit, že želva bez roupů prosperuje ne-li lépe, tak alespoň srovnatelně. Osobně bych se parazitů snažil zbavit.

Osvědčil se Fembendazol (obchodní název Panacur nebo Fembion aj.) v dávce 75 - 100 mg/kg zvířete a zopakovat po 6 a 12 týdnech. V mezičase samozřejmě nutno často měnit substrát, aby někde nezůstala vajíčka parazitů atd. U Geochelone elegans uvádní jako častou příčinu rýmy H.J. Bidmon přítomnost roztočů v substrátu a doporučuje ošetření substrátu přípravkem z rostliny Azadirachta indica a čištění nozder sterilním fyziologickým roztokem, tak pro zajímavost.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru