Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Metalhalogenidová výbojka

určitě to potěší i "MadMike", že ?
Tak to každopádně :-D !! Já mám v 250cm vysokých terárkách (pokud ten rozměr 200 byla výška) 70W halogenidy a pravda je, že jsem přemýšlel i o 150W, ta by mohla být ale už skutečně silná. Pro leguány bych určitě doporučil barvu světla "daylight" čili 6000-6500K.

ještě edit// tu výbojku bych v teráriu bral vyloženě jako osvětlení, sice hřeje, ale ne tolik aby to stačilo. Je dobré mít ještě 2 další místa na vyhřívání - na jedno namířit třeba UV výbojku a na druhé obyčejnou žárovku, aby měl leguán možnost vyhřátí i na "neUVB" místě. Pak existují MH výbojky přímo do terárií, které mají i dostatečný podíl UV - jako např Bright Sun od Lucky Rep. Jsou teď nově i plošné, které osvětlí mnohem větší plochu - budeme je mj. měřit s Honzou Tomáškem zítra na Terabazaru.

VH: halogenidy v určité vzdálenosti skutečně dosahují stejné intenzity jako slunce, mám to změřené vlastním profesionálním luxmetrem. Ve 40cm měřím u dobré MH výbojky 90 000 lx což je stejné jako jsem naměřil tento rok koncem podzimu dopolední slunce. Jasně, je to u nás a ještě v zimě. V pouštích Saudské Arábie bývá v srpnu 135 000 lx (to mám bohužel načtený, neměřil jsem), čehož se dá (snad) se silnější výbojkou dosáhnout.
HQLka už jsou v tomhle pasé, navíc nemají dobré barevné spektrum - tím ale vůbec netvrdím, že jsou špatný!!! Myslím, že hřejí víc než halogenidy. (netvrdím)
snikdy nedosáhneme toho, co slunce
- s tím samozřejmě souhlasím, my se můžeme pouze snažit se k tomu slunci co nejvíc příblížit

proc existuje EM - tedy evropska mumie :(
http://i62.photobucket.com/albums/h107/mike_the_mad _dog/ccceung9.png
:-D:-D sorry za vtípek.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny