Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem mnohonožka

no roztoče mám na gigaskách ... koupila jsem je z dovozu, takže jich po nich běhalo dost ... měla jsem je tejden v karanténě (plastová nádoba, čistě bílý papírový ubrousek na dno, víčko s vodou, ledový salát, žádný substrát) , a každý den je sundavala štetečkem ... poslední 3 dny už sem na nich žádný nenašla (jen u jedné mnohonožky se mi jeden parazit, celkem veliký, vypadající přesně jako klíště drží u její tlamy a toho se mi nikdy nepodařilo dostat - tak jsem ho tam prostě nechala - co mi zbylo. Zajímavé je, že ten parazit je tam vždy a nemá potřebu přemisťovat se na jíné části těla). Tak jsem se paarzitů - až na jednoho zbavila. Chce to opravdu mechanicky. Mnohonožky mam společně se zlatohlávky a včera jsem zjistila, že mam zlatohláky zamořené parazity - tak nevím, jestli to je tak dobrá metoda. Ale jsou určitě jiní, než ty, co jsem sundavala z mnohonožek a od té doby jsem na mnohonožkách jediého parazita neviděla, tak nevím.
Jinak jsem četla už i názor, že se paraziti z mnohonožek odstranovat nemají, že žijí v symbióze a neškodí si - naopak prosperují. A pokud se nepřemnoží, nemělo by se to řešit. Ovšem já osobně nechni aby mi po zvířátkách běhali breberky a já je nemohla ani nikomu dát na ruku.
Můj názor je, že roztoči jsou jako smutnice - dají se maximálně omezit, ale nikdy se jich úplně nezbavíte, pakli že je už jednou máte.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny