Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Doba svícení UV-B žárovkou

Ahoj, chtěla by jsem se zeptat, kolik hodin denně se má v teráriu svítit žárovkou s UV-B , jestli stejně dlouho, jako výhřevnou žárovkou nebo méně. Mám ji do terária s Phelsumama grandiskama. Hledala jsem podobné vlákno,ale nenašla jsem, omlouvám se, jestli jsem nějaké přehlédla :-[ Jde konkrétně o tuto žárovku http://www.akva-exo.cz/detail/teraristika/osvetleni /zarovky/lucky-reptile/3324/15W/ . Děkuji za odpovědi

Předmět Autor Datum
Můžeš svítit stejně dlouho jako s normální žárovkou;-)
cejna 23.12.2008 21:18
cejna
Chtěla by jsem se ještě zeptat, která žárovka s uv-b by byla lepší pro felsumy grandisky, jestli s 1…
Danča 26.12.2008 12:50
Danča
Můžeš být v klidu a dát tam kompakt s 10%-Nijak jim to neublíží.Spíš to bude pořád málo, ale felzumá…
cejna 26.12.2008 13:16
cejna
Jj už sem si ty vlákna pročítala, že to co se píše na obalech nebývá pravda, proto snad tam kde píšo…
Danča 26.12.2008 13:24
Danča
U felzum je důležitá intenzita světla - mají rády hodně světla, ale nemusí být s UV. Je to zajímavá… poslední
VH 26.12.2008 13:58
VH

Chtěla by jsem se ještě zeptat, která žárovka s uv-b by byla lepší pro felsumy grandisky, jestli s 10% nebo s 5%? Píšou, že během roku ztratí 50% účinnosti, tak bych raději koupila s 10% uv-b, ale nechtěla bych jim tím nějak ublížit... co myslíte? Předem děkuji za vaše názory :-)

Můžeš být v klidu a dát tam kompakt s 10%-Nijak jim to neublíží.Spíš to bude pořád málo, ale felzumám to stačit bude.Je tady na poradně několik vláken, kde se řeší účinnost a výkon žárovek.Po jejich přečtení zjistíš, že v případě zářivek a kompaktů je UVB záření na obalu spíš jen reklamní trik.Kvalitní zdroje UVB jsou výbojky.Ty ale k felzumám potřeba nejsou.;-)

U felzum je důležitá intenzita světla - mají rády hodně světla, ale nemusí být s UV. Je to zajímavá věc, lae je to tak. Možná je to tím, že jsou to gekoni - nevím, jak vypadá fylogeneze gekonů, ale proč by to nemohlo být tak, že denní aktivita je uu nich až odvozená - předci Ph. byli noční? :)

VH

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru