Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proč hadi syčí?

Taky jsem si kdysi myslel že to znamená jejich vydrážděnost a hrozbu... a basta!
Ale pak jsem se dočetl, že nemají sluchový orgán ale vnímají naopak citlivě chvění podlkladu... - který však právě syčení špatně přenáší. Slyší hadi své syčení navzájem? Vědí nějak, že my i jiní ho vnímáme daleko citlivěji? Sám jsem tyto projevy pozoroval u Elaphe Taeniury a Carinaty. Jak je to? Proč je to právě tak? Děkuji.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Zdravím, hadi sice mají sluchový orgán, ale je opravdu k ničemu (v porovnání s klasickým chápáním sl…
Zydy 01.01.2009 12:22
Zydy
Jo tak nějak to je Zydy ale hadi tu jsou cca 80mil let a jejich předci ještěři navíc několikrát tak…
paras 01.01.2009 15:36
paras
Pokud se nepletu tak hadi jsou už 150 mil. let, ne? Ale to je jen pro upřesnění. Je jasné, že v tak… poslední
Zydy 01.01.2009 16:20
Zydy

Zdravím, hadi sice mají sluchový orgán, ale je opravdu k ničemu (v porovnání s klasickým chápáním sluchu jako u lidí) = absence vnějšího ucha, takže se řídí vibracemi, které se přenáší na třmínek. Jinak klasickým "vyplazováním" jazyku (kmitáním jazyku) jen sbírají chemické vzorky ze svého okolí a přivádí je do Jacobsonova orgánu. A zda se nějak syčením dorozumívají? Napadá mě k tomu jen jedna bájná povídačka o baziliškovi, Antikové považovali toto "neexistující" stvoření za krále hadů, který se s ostatními hady dorozumíval syčením! ;-)

Jo tak nějak to je Zydy ale hadi tu jsou cca 80mil let a jejich předci ještěři navíc několikrát tak dlouho.... Antikové se tu oběvili až v poslední setině kariery hadů a ač byli velmi bystří tohle jsem od nich nečetl. Hadi však museli oproti homo přečkat i spoustu katastrof a sluch v pojetím lidském k tomu zřejmě tolik nepotřebovali. Protože věřím, že jejich cování je "vypilované" rád bych tomu přišel na kloub. Syčení možná sami vnímají - je to šumová směs vysokých tonů - ale jak poznají, že je vnímá někdo jiný? Tím že zadupe a uteče...? Dělají to tedy proto, že jiný "co dusá" zprvu nemusí odhadnout o jak nebezpečného hada se jedná a raděj uhne a nezašlápne...? Mezi sebou se tedy neslyší? Nevím ale doufám, že nejsem sám ani prvý koho to zajímá. Pěkný Nový Rok.

Pokud se nepletu tak hadi jsou už 150 mil. let, ne? Ale to je jen pro upřesnění. Je jasné, že v tak dlouhé evoluci byli některé přebytečnosti (třeba to naše pojetí sluchového aparátu) potlačeny a některé extrémy (například vnímání vibrací vnitřním uchem - třmínkem), které byly dobré pro život, zase upřednostňovány. Jinak bájný bazilišek, je to chápáno všelijak (i dle údobí) a spíše to s tím tady ani nesouvisí, jen jsem si na to vzpomenul z filozofie. Přijít na nějakou etologii hadů? Myslím, že těžký úkol! Věda dokáže poznat jak třeba vidí, na kolik slyší, co na kolik cítí, ale nějaké komunikace, je to vůbec možné? Udělat nějaké vzorce chování, nějaké reflexy a předvídaní reakci či dokonce poznat, co had syčením míní? Myslím, že zde mohou být jen spekulace a možné závěry budou vždy vyvratitelné. Nejsou to přeci jen savci, dejme tomu delfíni, kteří jsou schopni nějaké komunikace i s námi! Jinak hezký nový rok ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru