Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chameleon jemenský - po vyjmutí snůšky vajec

Dobrý den,
rád bych požádal o radu zkušených chovatelů...Mám roční samičku Chameleona. Nebyla připuštěna a samovolně nenakladla vajíčka. Po operaci vyjmutí snůšky a vaječnků se jevila zdravě.
Má tendeci stále hrabat a nechuť k jídlu, jen při ukázaní cvrčka 1 cm před tlamičkou, laskavě otevře pusu a tak jí zatím krmím...Nejvštší problém je její zbarvení je nepravidelné (pro chameleony), má nepravidlené skrvny fosforečně zelené po celém těle. Často se drží na dně terária a občas hrabe jako by chtěla klást. Je slabá. Strava, vitamíny a voda pravidelné. Vše co se týče chovu v zajetí je vyhovující. Je to určitě "nezdravé" zbarvení, měl jste někdo podobné zkušenosti?
Změna předmětu, původně: Chameleon Jemenský - po vyjmutí snůšky vajec (carlos)

Předmět Autor Datum
Zdravím, nepíšeš proč k vyjmutí vajec a vaječníků vůbec došlo. Neoplozená vejce nejsou důvod pro ste… poslední
carlos 02.01.2009 07:48
carlos

Zdravím, nepíšeš proč k vyjmutí vajec a vaječníků vůbec došlo. Neoplozená vejce nejsou důvod pro sterilizaci. Tvorba a kladení vajec je poměrně složitý proces, který je řízen hormonálně a tím že dojde k jejich vyjmutí to pro hormonální systém chamíka nekončí. Celý proces musí doběhnout. Hrabání je tedy pro samičku v této fázi celkem logické. Co se týče "nezdravého" zbarvení, tak je to odraz zdravotního a psychického stavu zvířete. V této fázi ti těžko někdo na dálku poradí, radu bych tedy hledal u veterináře, který sterilizaci prováděl.;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru