Předmět Autor Datum
Ahoj. No tak jsou to zásadní věci jako pravidelně měnit čistou vodu na pití, měnit substrát a nebo a…
Diega 01.01.2009 11:44
Diega
aha no super diky no mne hada kupoval jeden chalanisko na kolik ja jsem nemel jak jet ale on jse tom…
elaphe guttata 01.01.2009 11:53
elaphe guttata
Já jsem často v rozpacích nad tím jak se lidé na jednu stranu snaží udržovat svou maximální higienu…
paras 02.01.2009 09:30
paras
také sem nikdy žádnou chemii preventivně nepoužil. Použiji pouze, až to bude nutné. nikdy jsem paraz…
Mates_RR 02.01.2009 13:24
Mates_RR
Aha super diky moc ... tak neco uz vymislim bilo tu psano ze pry terarium cistej i jarovou vodou a p…
elaphe guttata 02.01.2009 13:48
elaphe guttata
z češtinařskeho hlediska velice zajímavá odpověď
paolo zelený 19.01.2009 20:30
paolo zelený
No tak jsou to zásadní věci jako pravidelně měnit čistou vodu na pití, měnit substrát Tak zrovna t…
JaBula 19.01.2009 20:40
JaBula
Já bych možná dodal, že pokud dáváš větev z přírody, tak já ji vždy prventivně, třeba den před tím n…
grohy 20.01.2009 21:55
grohy
může se stát že již při koupi má zvíře parazity ale jinak s tím moc problémy nejsou pokud dodržuješ… poslední
JaBula 21.01.2009 14:56
JaBula

Ahoj. No tak jsou to zásadní věci jako pravidelně měnit čistou vodu na pití, měnit substrát a nebo alespoň si zvolit ten správný pro daný druh zvířete, zajistit vhodné podmínky ( né příliš sucho, né příliš mokro ) - podle potřeb zvířete, atd atd

Co se týče hadů, sem tam desinfikuju terárium Frontlinem. Je to prostředek běžně k zakoupení a účinný je i když jej ředím s vodou 1:1 ( dělám to podle svého pro jistotu )..
Jinak když budeš dodržovat čistotu v teráriu, budeš jej sem tam desinfikovat a čistit je nemělo by se nic oběvit. Ale i tak se to někdy stát prostě může, může se to stát třeba i tak že budeš mít samici, samce koupíš na burze už s parazity a nevšimneš si toho. To se někdy stane ale já nově pořízené zvířata dávám do karantény.:puff:

To by bylo zatím ode mne vše

aha no super diky no mne hada kupoval jeden chalanisko na kolik ja jsem nemel jak jet ale on jse tomu dost rozumy a neni z hadem problem jednoznacne je v poradku coz me tesi...a na netu vlastne tady jsem cetl ze vyrabene pozadi do teraria je kravina pry jse tam pak drzej paraziti a podobne je to pravda?

Já jsem často v rozpacích nad tím jak se lidé na jednu stranu snaží udržovat svou maximální higienu různými "domesdos přípravky či antibiotiky..." a paradoxně pak děti mají alergecké a neduživé oproti svým předkům. Jedna s příčin tkví v tom, že podcenují otužující vliv přirozeného volného pobytu v přírodě a nahrazují jej bezpečím domácího komfortu....
Podobný postoj a přístup pak přenášejí na své zvířecí společníky. Jedna věc je běžná hygiena a mikroklima...., které had v omezeném prostoru má značně zkomplikované - a v tom mu musíme adekvátně pomáhat - a druhá je používání chemie a léčiv v naději, že tím preventivně lecos vyřešíme. Dávám velkou přednost té prevenci v obnově supstrátu a udržování vhodných teplot, vlhkosti, osvětlení.... To ostatní chemicko/medicínské pak jen cíleně až pokud se nějaký konkrétní problém vyskytne.

No tak jsou to zásadní věci jako pravidelně měnit čistou vodu na pití, měnit substrát

Tak zrovna tyhle veci Vas od jakychkoli parazitu neochrani. Parazity (ty opravdove hadi, krevsajici, strevni, plicni i jine) muze zvire chytit obvykle zase jen z hada (nekdy obecne z plaza), pripadne z organismu nebo nastroju, ve/na kterem hadi parazit preziva (krmni hlodavci, pinzety, vybaveni terarka). Pro to, abyste si do chovu zadne parazity neprinesli bohate postaci dodrzovat karantenu u kazdeho noveho zvirete, ktere donesete domu + udrzovat hygienu chovu (nekrmit stejnou pinzetou, do ktere se Vam predtim zakousl treba jiny had v karantene apod...)

Já bych možná dodal, že pokud dáváš větev z přírody, tak já ji vždy prventivně, třeba den před tím než ji dám hadům, postříkám frontlinem. Neboť se mi stalo že mi boa chytl parazity z větve asi na 90%. Takže dělám jen toto opatření. jinak jak bylo řečeno může se stát že již při koupi má zvíře parazity ale jinak s tím moc problémy nejsou pokud dodržuješ normální čistotu.

může se stát že již při koupi má zvíře parazity ale jinak s tím moc problémy nejsou pokud dodržuješ normální čistotu.

bohuzel, ani pri dodrzovani "zvysene cistoty" se casto nelze vyvarovat problemum s parazity. K tomu by byla potrebva cistota maximalni, a tu dlouhodobe udrzi (nebo je ochoten udrzovat)opravdu malokdo. U parazitu, kteri potrebuji mezihostitele to az takovy problem neni. U tech, kteri jsou schopni zvire reinfikovat primo je kumulativni efekt parazitu a s nim i pribyvajici problemy velice caste. Tam by prenosu zabranila jen kazdodenni (i castejsi)dokonala ocista teraria i hada, coz leckdy neni uplne zadouci). Mezi ne treba patri i zmineni hadi roztoci. I presto, ze bude had drzen v "naproste" cistote, roztoci se na nem budou mnozit dal a bude jich stale vic a vic.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru