Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán zelený - nežere

Přesouvám ze zpráviček (halapremek)

Ahoj prosímvás můj legouš má asi půl roku +-.Krmím ho zeleninou, kterou sem si zamrazila tj. brokolice a mlíčí z pampelišek. Jinak mám pro něj Iguarana Junior (sušené komplet. přírodní krmivo-přír. zelené krmivo,vybrané květy ibišku, kopřivy, ovoce a zeleniny, vše bez jakýkoli chem. přísad), potom mám ještě jedno krmivo takovou drť z ovoce a zeleniny s vitamíny. Jinak mu dávám mandarinky, papriku a třeba okurek salát., ale toto jen ve velmi malé míře a jen občas. V min. týdnu se mi zdá že nechce vůbec nic jíst a dost zhubl. Co mám dělat? mám o něj strach. Taky sem mu chtěla do terárka zasadit nějakou živou rostlinu, je to vhodné? a jakou by ste doporučovali? Díky za radu J.Palian@seznam.cz

Předmět Autor Datum
Ahoj, po týdnu menší žravosti není leguán nijak ohrožen na životě a to zhubnutí bude asi jen tím, že…
MadMike 04.01.2009 17:47
MadMike
Pod žárovkou má asi tak 32,34stupňů a ve stínu dole 24někdy i ráno když ještě nesvítím tak 21. Miner…
Palda 04.01.2009 18:30
Palda
Pod žárovkou má asi tak 32,34stupňů Pod žárovkou ať má klidně 40-42 stupňů, čím větší plocha bude o… poslední
MadMike 04.01.2009 18:50
MadMike

Ahoj,
po týdnu menší žravosti není leguán nijak ohrožen na životě a to zhubnutí bude asi jen tím, že nemá tak napapaný břicho. Jaké máte v teráriu teploty? Co mu dáváte za vit./minerály.
Místo zamražených listů, granulí a drtí bych mu zkusil nabídnout něco "čerstvého" z obchodu - ať už zelené části čínského zelí, rukolu, polníček, mrkvovou nať, listy kedluben a ředkviček (hodně omýt) atd. atd. Hodně jim taky chutnají zelené fazolky.
Živé rostliny totálně zničí, ale z těch co vydrží můžete použít různé druhy juk, některé palmy (bez trnů), ibišek (mimochodem super strava, spousta Ca), masivnější fikus nebo scindapsus. Poslední dva jmenovaný můžou být ve velkým množství (kolik netušim) toxický - ne, že by po nich umřel, ale může se "suprově" zfetnout :-).
No a pokud je Vám vyloženě jedno, jestli tam ta kytka vydrží den nebo třeba jen pár minut, můžete dát prakticky cokoliv co není jedovaté - bohužel většina pokojových květin je jedovatých a některé i hodně.
Nám osobně nejdýl vydržely velký JUKY (široký kmen - vydržely půl roku/rok), ale živé květiny jsme už odpískali.

Pod žárovkou má asi tak 32,34stupňů a ve stínu dole 24někdy i ráno když ještě nesvítím tak 21.
Minerály maj obsahovat ty granulky a drť. Jestli se daj doporučit nějaký zvlášť, tak poprosím o radu. Ale všude v petshopech kde sem je chtěla koupit nic takovýho nemaj, prej je to jen doplněk ve výživě a obsahujou to ty granulky, no sou to dementi co tomu nerozuměj myslím..Jinak je ještě dost malej tak má menší terárko,ale malé zas není vydrží tam tak do roku a půl upně vpoho, Takže juky můžu použít, až bude mít nové, to bude měřit aspon 3x4metry at může dovádět :)
Díky moc za radu.

Pod žárovkou má asi tak 32,34stupňů

Pod žárovkou ať má klidně 40-42 stupňů, čím větší plocha bude ohřívaná, tím lépe (myslím pod zdrojem na vyhříváku)...samozřejmě musí mít možnost se odebrat na chladnějšího místo, ale to je Vám určitě jasné. Pokud nemáte adekvátní zdroj umělého UV, je potřeba suplementovat hlavně vit.D3 a dost vápníku - což není samozřejmě jen doplněk výživy, ale základní předpoklad k přežití zvířete.
Na granule s drtí bych se nespoléhal, ale samozřejmě vůbec netuším jaké vitamíny a minerály mohou ty vaše obsahovat. Co se týče základních vitamínů, postačí klidně Roboran (verze: pro exoty, pro plazy, H) nebo z dražších Nekton iguana, Repcal Herptivite. Minerály (potažmo kalcium) je možno podávat třeba v plastinu (vesměs samé Ca a oxidy železa), Biominu H a občas se dá sehnat i samotný uhličitan výpenatý.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru