Předmět Autor Datum
no hodně moc o potravě je toho na stránkách KHORA, ale pokud vím, tak čínské zelí je nejvhodnější a…
hathor 07.01.2009 08:17
hathor
Ja sice svoje zelvicky zimujem, ale veterinar mi povedal, ze sa mozu krmit aj rastlinou zvanou "Trop…
Jana R. 09.01.2009 17:14
Jana R.
Lichořeřišnice (T. minus, T. majus - nevím přesně kterou z nich) pěstujem na zahrádce legošům, jedlé…
MadMike 09.01.2009 17:21
MadMike
Jj, to je pravda. Ja som tiez hodnu chvilu googlila, nez som bola ochotna tomuto nazoru uverit. A po…
Jana R. 09.01.2009 17:30
Jana R.
No a z polozralých plodů lze udělat falešné "kapari", chuťově zajímavé a zdravé. Lichořeřišnice má c…
KHor 09.01.2009 17:43
KHor
Co sa tyka toho spojenia na veta, tak rada, ale kedze zijem v Nemecku, tak velmi asi slovenskym chov…
Jana R. 09.01.2009 18:18
Jana R.
Aha, tak to je neoddiskutovatelný fakt. :-( poslední
KHor 09.01.2009 19:45
KHor

no hodně moc o potravě je toho na stránkách KHORA, ale pokud vím, tak čínské zelí je nejvhodnější a mělo by zastupovat největší podíl v potravě, já přidávám tak 2x týdně granulky, zatím mám ještě stále KAYTEE, občas kousek rajčete - jen jako chuťovku, nastrouhanou mrkev, do které OBČAS přidám kousek nastrouhaného jablka- opatrně,také ibišek mají rády a prý ho mohou dlabat, mají stále k dispozici vaječné skořápky a holt to takto musí vydržet do jara, kdy se strava zpestří vším možným zeleným z přírody .o)) jinak ale také uvítám typy na zpestření jídelníčku.....
jo ještě ten odkaz:
www.zelvy.wbs.cz

Ja sice svoje zelvicky zimujem, ale veterinar mi povedal, ze sa mozu krmit aj rastlinou zvanou "Tropaeolum minus", cesky teda "lichořeřišnice", slovensky "kapucínka". Je to sice sezonna rastlina, ktoru teraz asi nikde nezozeniete, ale mozno sa to bude hodit buducu zimu.;-) Ja som vzala semena a vyskusala ich minuly mesiac zasadit v kvetinaci v byte, aby som videla, ako znasa tieto podmienky a pekne rastie. Sice pomalsie nez v lete na slniecku, ale rastie. Pravdou je, ze som ju este nikdy svojim milacikom nadavala, ale svojmu veterinarovi fakt verim, pretoze zatial mi nepovedal nic, co by bolo v rozpore s tym, co pisu skuseni chovatelia ako je pan KHor, a sam chova (aspon to tvrdi) doma zelvy, takze asi chlapec vie, co ludom rozprava. Tvrdi, ze korytnacky zeru listy aj kvety tejto rastliny, ze im to mozem davat s kludnym svedomim. Rastlina je nenarocna a rychlo dorasta, takze to ma same vyhody. Nemate s tym niekto skusenosti? Este som totiz o tom nikde nepocula, tak by ma dost zaujimalo, co na to ini chovatelia.

Lichořeřišnice (T. minus, T. majus - nevím přesně kterou z nich) pěstujem na zahrádce legošům, jedlé jsou listy i květy. Teď jsem si to vygůglil a prý je to dobrý přírodní antibiotikum (proti Stafilokokům). Podle receptů se dávají listy i do salátu, takže bych se toho vůbec nebál. Jak je to s ní z nutričního hlediska (Ca:P apod.) netušim.

Jj, to je pravda. Ja som tiez hodnu chvilu googlila, nez som bola ochotna tomuto nazoru uverit. A potom som sla na navstevu k svojej mame a co tam nevidim? Tieto rastliny pestovala cez leto na oknach a kazdu chvilu z nich ujedala tu list, tam kvet. :-) Co sa tyka presne toho druhu, tak vet pestuje na zahrade T. majus, ale vravel, ze aj T. minus je OK, takze to asi bude v podstate jedno... Len by som bola skutocne rada, keby sa ozval niekto, kto to svojim korytnackam uz dava;-)

No a z polozralých plodů lze udělat falešné "kapari", chuťově zajímavé a zdravé. Lichořeřišnice má celkem výrazné aroma i chuť, takže se připravte na to, že ne každá želva bude nadšená.
Pokud vás Jano mohu poprosit o spojení na veta budu rád, pomůžete slovenským kolegům.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru