Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Petice proti Vyhlášce 411/2008 Sb. a petiční archy ke stažení

Vážení,

kromě petice, kterou jsem ochoten také podpořit, když se k ní časem dostanu (tohoto času jsem v zahraničí), je potřeba vést také protiútok.

Před časem byl publikován následující článek:

Gal, J. 2006. Complications of microchip implantation in tortoises. Emys. 13 (4): 6-11. [gal13@freemail.hu]

Doporučuji k sehnání.

Ovšem je potřeba také ukázat, že alternativní metoda existuje a je jen problémem ochrany přírody, že ji nepoužívá. V nedávné době jsme dali dohromady článek o možnosti jednoznačné identifikace želv pomocí sledování vzájemných poměrů jednotlivých vybraných štítků plastronu doplněnou statistickými výpočty pravděpodobnosti chyby určení. Při zvolení určité metody je chyba i při značném časovém odstupu fotografování zanedbatelná, a tedy lze s vysokou pravděpodobností i z fotografie (pokud to umíte) přesně determinovat a kvantifikovat, zda se jedná či nejedná o správného jedince. Některé lidi možná tohle zjištění nepotěší, ale podle mne je to jediná cesta, jak dokázat, že čipování je týrání zvířat, přičemž zvíře se dá poznat jinak. Článek bohužel nemohu dát k dispozici, protože je právě teď v recenzním řízení v zahraničním odborném časopise.

Například u krokodýlů předpokládám, že to funguje úplně stejně jako u želv. Před časem jsem chtěl použít analýzu obrazu při identifikaci jedince pomocí postavení šupin na předních končetinách. Jsou u každého jedince uspořádány jedinečně, přičemž je velmi pravděpodobné, že toto uspořádání vytrvá do okamžiku, dokud chudákovi tu nohu někdo nezmrzačí nebo neuřízne. Bohužel jsem ale zatím nepřišel na to, jak analýzu takového obrazu naprogramovat, aby to bez problémů fungovalo. Nicméně jsem přesvědčen, že to jde!!! A lze to fotograficky dokumentovat.

Alternativní metoda podpořená peticí by nemusela být plácnutím do vody.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny