Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Skupinový chov gekončíků nočních ?

Zdravím,

chtěl bych se zeptat na váše názory ohledně skupinového chovu gekončíků nočních (myslím tím například několik samic nebo i chovná skupina třeba 1,3 chovaná v jednom teráriu). Jestli náhodou není přirozenější při dostatku prostoru chovat každé zvíře odděleně v samostatném terárku a pouze připouštět samce k samici pro napáření. Osobně si totiž nemyslím, že by se v přírodě gekončíci cíleně sdružovali do nějakých skupinek, a žijí spíš "samotářským" životem (kromě páření).
Předem děkuji za názory a připomínky.

Předmět Autor Datum
Pokud je terárium dostatečně členité a je k dispozici více úkrytů, není důvod se společného chovu ob…
Georgij Gadjukin 08.01.2009 14:09
Georgij Gadjukin
Tak tak. Mě v teráriu 100 x 50 (plocha dna) vytvářejí valné hromady v jednom úkrytu. jinak ještě k m… poslední
Arutha 08.01.2009 15:41
Arutha

Pokud je terárium dostatečně členité a je k dispozici více úkrytů, není důvod se společného chovu obávat. Z toho co jsem měl možnost pozorovat, stejně se všechna zvířata nakonec nakvartýrují do jednoho úkrytu, byť by jich měla na výběr přehršel. U gekončíků nehrozí žádné vážné problémy při krmení, jediné riziko je spojeno s pohlavní aktivitou samce, který při společném chovu a nedostatku samic může ty povolné "ušukat".

Tak tak. Mě v teráriu 100 x 50 (plocha dna) vytvářejí valné hromady v jednom úkrytu. jinak ještě k možným potížím - chce to hlídat snůšky, jelikož samice, která jde klást později s naprostým klidem rozkope snesená vajíčka předchozí. To se ale samozřejmě odvíjí taky od velikosti kladiště atd. Jinak problém ve společném chovu není, snad jen že při krmení občas loví jeden druhého (šmrdlající se ocásek holt vyvolává útočné rekce:-)), ale co jsem mohl pozorovat, zatím se vždycky po skousnutí a zjištění svého omylu pustili a šli si radši než soukmenovce ulovit cvrčka...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru