Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Jsou mouční červi vhodní pro kudlanku?

Ahoj.
Myslíte, že jsou mouční červi pro kudlanku Sphodromantis SP vhodní jako dlouhodobá potrava? Nevím nic o jejich výživné hodnotě nebo tak, jen jsou pro mě snadnější k uchování, dlouho vydrží a neutečou mi (oproti cvrčkům :-) ) Dávám jim co tak doma potkám, kousky jablek, piškotů, nějaké granule... Je to dobře?
Pokud vhodní nejsou, není problém koupit cvrčky, jen by to takhle bylo pohodlnější :-)

loading...
Předmět Autor Datum
Ja myslim, ze nebudou sice nejlepsi - jsou dosti tucni, ale ja s nimi krmil vzdy a nejen kudlanky, a…
petrmed 20.01.2009 21:04
petrmed
Jistě, já je potřebuju jen pro jednu kudlanku, a když si koupím cvrčky, tak mi příjde zbytečné zařiz…
Allishka 20.01.2009 21:09
Allishka
ahoj, no rozhodně bych nedoporučoval dlouhodobější krmení s moučnýma červama. Mají právě nízkou výži…
grohy 20.01.2009 21:07
grohy
No jo, pokud myslíš, že mají nízkou výživnou hodnotu... budu je dobře vykrmovat a bude jí to muset a…
Allishka 20.01.2009 21:13
Allishka
doporucuji hlavne krmit z ruky a hlidat aby vsecky cervy sezrala. Kdysi kdyz jsem chovala kudlanky a…
qwerttzy 20.01.2009 23:12
qwerttzy
Pokud vám bude červy brát, není problém. Máte samce, nebo samičku, je už dospělá? Mám teď nějaké mla…
nikolas 21.01.2009 00:20
nikolas
Koupila jsem ji na Aqua Terra v Ostravě, myslím 20. prosince, nezeptala jsem se, po kterém svleku by…
Allishka 21.01.2009 00:49
Allishka
ve futuru v tom velkem zverimexu maji celkem obry vyber cvrcku ruznych velikosti, aspon sem to tam p…
ficek 21.01.2009 01:36
ficek
Jojo, ve futuru cvrčky mívaj. Právě ale když jsem tam byla naposled, tak zrovna neměli vůbec žádné,…
Allishka 21.01.2009 01:41
Allishka
U Sphodromantisek (máme jednu dospělou) se sice pohlaví rozlišuje, ale jsou partonogonézní, takže to…
chroustal 21.01.2009 10:28
chroustal
Jéééé, ona může mít malý i sama se sebou? Heh, to jsem nevěděla. Tak to jsem zvědavá, budu se o ni d…
Allishka 21.01.2009 11:51
Allishka
A pokud se švábi dobře množí Množí se dobře, ale spíš když jich máš větší kolonii. S pěti bys to mo…
malpolon 21.01.2009 23:39
malpolon
No prááávě, já je množit nechtěla. Co bych s nima dělala, když mám jedinou malou kudlanku? Tak já tě…
Allishka-u bráchy 22.01.2009 19:23
Allishka-u bráchy
Co bych s nima dělala, když mám jedinou malou kudlanku? S tím bych si hlavu nedělal, klidně bych si…
malpolon 22.01.2009 20:01
malpolon
Pravda, větší množství třeba zrovna kudlanek by mě nestálo o moc víc starostí, než jedna... akorát m… poslední
Allishka 22.01.2009 20:56
Allishka
Jistě, vždycky si vezme červíka hned z ruky a já jsem z toho jejího papání obvykle tak nadšená, že s…
Allishka 21.01.2009 00:44
Allishka
Mouční červy jsou pro dospělou Sphodromantisku jednohubka! :-) Někdy zkus schválně stopnout, za jak…
Ondra Machač 21.01.2009 12:59
Ondra Machač
Moje Sphodromantiska není dospělá, je to prcek. :-) A někdy ti to schválně stopnu, tipovat nebudu, a…
Allishka 21.01.2009 13:28
Allishka
Aha,no špatně čtu, tak to potom jo! ;-)
Ondra Machač 21.01.2009 14:07
Ondra Machač
Sdělení, že kudlanky rodu Sphodromantis jsou "partonogonézní", zní sice hezky, ale do pravdy mu kous…
nikolas 21.01.2009 15:40
nikolas
Ja mel S. gastrica a ta partenogeneticka neni. Nenaparena samice sice ootéku (kokon neni spravne ozn…
petrmed 21.01.2009 18:25
petrmed

Ja myslim, ze nebudou sice nejlepsi - jsou dosti tucni, ale ja s nimi krmil vzdy a nejen kudlanky, ale hlavne sklipkany a zadny problem jsem nemel. Nutricni hodnotu zvysis, kdyz je den predem nakrmis napr. mrkvi, jablkem atd. Kazdopadne Te vyjdou ohodne levneji nez kupovat cvrcky, zvlaste kdyz potrebujes nasytit hodne hladovců:-)

Jistě, já je potřebuju jen pro jednu kudlanku, a když si koupím cvrčky, tak mi příjde zbytečné zařizovat jim nějaké lepší bydlení, a když je nechám v krabičce, většina jich poumírá. Pokud ti červi nějak zvlášť kudlanku neohrozí (podle toho, co píšeš, tak ne...), tak zůstanu při nich. Množit ji nehodlám, takže to bude v pohodě. Děkuju za odpověď.

ahoj,
no rozhodně bych nedoporučoval dlouhodobější krmení s moučnýma červama. Mají právě nízkou výživovou hodnotu a některé kudlanky je občas nedokáží prokousnout. Zkus to alespoň střídat s cvrčkama anebo si zkus pořídit zavíječe voskové ti jsou taky v pohodě, ale občas je potřeba dát toho cvrčka nebo kobylku v létě ze zahrady či pole. Jinak v létě nekupuju cvrčky vůbec, červy ty mám furt a jen občas jim je dám, jinak hlavně luční hmyz.
Tak hodně zdaru

No jo, pokud myslíš, že mají nízkou výživnou hodnotu... budu je dobře vykrmovat a bude jí to muset asi stačit :-) Ale stejně, když pojedu pro myš hadovi, můžu nějakou krabičku cvrčků vzít, na přilepšenou :-) Jakmile se začne venku vyskytovat hmyz, tak je samozřejmost, že kudlance nějaký nachytám, jen teď přes zimu by bylo opravdu fajn vystačit s ní na těch červech. Pak dostane každého hmyzáka, kterého kde potkám, jakmile vylezou ze zimních úkrytů :-)
Jinak prokousnout červa moje kudlanka problém nemá, jakmile jí ho dám, vezme si ho ochotně z ruky a za chvíli je po červovi :-)

doporucuji hlavne krmit z ruky a hlidat aby vsecky cervy sezrala. Kdysi kdyz jsem chovala kudlanky a zacinala jsem s nima, tak se mi jeden cerv nepozorovane zahrabal a pak jsem nasla kudlanku od zadecku rozezranou:-( nevim jestli sedela na zemi a necitila, ze ji cerv nacina... kazdopadne od te doby si davam s cervama a vubec s veskerou zivou potravou velky pozor

Pokud vám bude červy brát, není problém. Máte samce, nebo samičku, je už dospělá?
Mám teď nějaké mladé navíc, jestli budete chtít, můžu vám jednu do páru věnovat, i když u "sp." se pár těžko trefuje.
Jinak tyto kudlanky uživíte relativně čímkoli, o výživovou hodnotu se moc nestarají. Za bolševiků jsem jim dával i proužky kuřecího masa, cvrčci se prakticky nedali sehnat. A taky to fungovalo, jen když byla dlouhá zima, tak se jim to už zajídalo. Ale občasným cvrčkem jí uděláte radost a nejspíš jí prodloužíte i život, jednostranná strava dělá svoje i u hmyzu.

Koupila jsem ji na Aqua Terra v Ostravě, myslím 20. prosince, nezeptala jsem se, po kterém svleku byla, doma se mi svlékla jednou, ale vypadá, že by už brzo mohla podruhé. Takže dospělá zdaleka není. Podle prodejce je to samička, já osobně to nepoznám, ale snad mu můžu věřit :-)
No já jsem ani neměla v úmyslu ji množit, mně se prostě jen hrozně líbí, asi si vždycky koupím jednu, když nadejde její čas, zase další... nevím, co bych dělala s hromadou mladých :-) Ale děkuji za nabídku.
Jistě, od té doby, co jsem ji koupila, do svleku jsem ji krmila octomilkama, po svleku už mi na ně přišla moc velká, tak jsem koupila ty moučňáky, po dalším svleku asi koupím teda jednu krabičku cvrčků. Ono taky je problém v Ostravě v nějakém zverimexu sehnat malé cvrčky, aby je zvládla mrňavá kudlanka. Jakmile nastane jaro, léto, bude mít samozřejmě potravu rozmanitější, co kde ulovím, to jí určitě příjde vhod :-)

Jojo, ve futuru cvrčky mívaj. Právě ale když jsem tam byla naposled, tak zrovna neměli vůbec žádné, čekali, až jim příjdou, tak jsem tam koupila právě ty červy. Jinak zrovna do futura do zveráku jezdím jen tak nakouknout, protože tam nemají myši menších velikostí, které by můj had zvládl. Pro myši jezdím obvykle do Zábřeha a pak se mi už nechce projíždět celou Ostravu. Mno, příště nějaký ty cvrčky už vezmu :-)

U Sphodromantisek (máme jednu dospělou) se sice pohlaví rozlišuje, ale jsou partonogonézní, takže to nehraje moc velkou roli:-). Jinak se to rozlišuje podle počtu článků zadečku. Naše kráska tři dny zpět vyplodila kokón, tak jsem zvědav, co z toho bude... Jinak tou partonogenézí teda myslím, že ve chvíli, kdy dospěje a bude na tom dobře, nepotřebuje k množení druhého.... Takže mladé budou tak či tak:-D
Neřemýšlela jste třeba o násadě švábů?? Množí se, naše kudlanka je má moc ráda, nenechá ani kousek, neprchaj tak jako cvrči a hlavn ějsou většinou celou noc zticha:-D

Jéééé, ona může mít malý i sama se sebou? Heh, to jsem nevěděla. Tak to jsem zvědavá, budu se o ni dobře starat, třeba to výjde :-)
O švábech jsem nepřemýšlela. Tedy ano, chtěla jsem si pořídit ze pět kousků už předtím, ale jen tak na pozorování. Upřímně řečeno jsem netušila, že jsou nějací švábi (i jako v raném stádiu života) tak malí, že by je zvládla. A pokud se švábi dobře množí, za chvíli bych je musela zabíjet, aby se mi nepřemnožili přes okraj nádoby :-D Leda bych je vypouštěla do přírody :-)

A pokud se švábi dobře množí

Množí se dobře, ale spíš když jich máš větší kolonii. S pěti bys to moc neutáhla. Náhodou taky jednu malou Sphodromantisku mám, jelikož se mi začínají kudlanky dost líbit, tak jsem to chtěl taky zkusit. A s krmením není problém, protože chovám i menší kolonii Blaberus cranifer a krmit těma nejmenšíma nymfama se dá(a nejsou to zrovna nejmenší švábi). A žere je teda fakt beze zbytku :-)

No prááávě, já je množit nechtěla. Co bych s nima dělala, když mám jedinou malou kudlanku? Tak já tě budu otravovat, kdyby něco, můžeme se podělit o zkušenosti XD
No a co já vím, tak kudlanka sežere beze zbytku úplně všechno, alespoň u té, kterou jsem měla kdysi, to tak bylo :-)

Co bych s nima dělala, když mám jedinou malou kudlanku?

S tím bych si hlavu nedělal, klidně bych si od tebe přebytky přebíral na Aqua-Terra..nebo se dají prodat do zveráku atd.(nebo se dá pořídit větší množství kudlanek nebo jiných chovanců, kteří ti pomůžou redukovat to množství švábů:-D) osobně bych volil tu poslední variantu být tebou, zdá se mi nejpraktičtější;-)

kudlanka sežere beze zbytku úplně všechno

To jsem nevěděl, nedávno jsem s tím začal.

Pravda, větší množství třeba zrovna kudlanek by mě nestálo o moc víc starostí, než jedna... akorát mně se třeba nezdá to jejich chování v těch uříznutých plastových lahvích, nelíbí se mi to. Moje kudlanka má rozkošné malé terárko, které jsem koupila speciálně pro ni (17,5 x 15 x 16), ale víc takových fakt nepořídím, bylo dost drahé :-) Pokud bych vymyslela nějaký přijatelný způsob, proč ne...
Tak zrovna dneska mě zklamala... našla jsem tam nedojedenej kus červa... jenže mám dojem, že ji překrmuju, asi už fakt nemohla. Jinak fakt snědí všechno... když jsem jim ulovila pavouka nebo tak, zmizel do posledního kousku nohy. Akorát občas u něčeho nedojedla celý křídla, ale ony možná nebudou bůhvíjak chutné :-) Nevím...

Jistě, vždycky si vezme červíka hned z ruky a já jsem z toho jejího papání obvykle tak nadšená, že sleduju celý proces až do posledního kousíčku :-D Nebo aspoň, dokud není červ napůl, pak už snad moc pohyblivý není :-D Ty jejich kusadla opravdu vypadají zákeřně. V tomto jsou ale cvrčci určitě nebezpečnější, ty jsem hlídávala u minulé kudlanky pečlivěji.

Sdělení, že kudlanky rodu Sphodromantis jsou "partonogonézní", zní sice hezky, ale do pravdy mu kousek chybí. Jedná se o partenogenezi (já vím, to slovíčkaření - všichni víme, co tím chtěl autor říci, tak o co jde, že). Problém je ale v tom, že partenogeneticky (a ještě špatně - slabé a neduživé potomstvo) se množí tuším jen druh S. viridis, u ostatních druhů tohoto rodu jsem o partenogenezi neslyšel. Kokon opatrujte, občas mírně zvlhčete, ale moc šancí není. Že kudlanka naklade neoplozené kokony, to je normální, líhnutí těchto kokonů bohužel už tak úplně normální není.

Ja mel S. gastrica a ta partenogeneticka neni. Nenaparena samice sice ootéku (kokon neni spravne oznaceni)vytvorila, ale nic z ni nebylo. Tyto kudlanky jsem i mnozil, samozrejme tedy se samci.
Jinak dospelci je lepsi davat treba zoofobasy - je to velikostne primerena potrava pro tyhle macky:-) Ja je krmil kde čím - kobylkama, akvarijnima rybkama, prouzky masa, atd...Sphodromantisky jsou popelnice:-D
Tu je clanek o nich od me malickosti:
http://www.ifauna.cz/rubriky/clan_show.php?id=2198 &r=3
Choval jsem nedávno i Sph. sp. z Egypta, nemnozil jsem je ale, uz jsem zpohodlnel...

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...