Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Leguán nežere

Já bych se jen nedržel některých rad tak striktně, například dávat balenou vodu legoušům je fakt poměrně ujeté, já teda měním prakticky denně nějakých 300 l v bazénku a opravdu jim tam balenou vodu lít nebudu. Krmení jako takové tam pojímají taky trochu "vyděšeně" a člověk má pocit, že vlastně leguán v podstatě nic nesmí
Tak v tom máš naprostou pravdu,Rozumný člověk tohle veme s nadhledem a taky proto již přidávám i Mad Mikovo stránky,aby se v tom člověk lépe zorientoval:-D.
Poměrně opomíjené je např. čínské zelí a naopak v případě nouze hovoří i o použití salátu, nechápu, že ho mohou upřednostňovat právě před "čínou" (ono správně je to vlastně pekingské zelí, ale ta čína už je zažitá)
Sám ho též přidávám.Docela leguánu chutná,jen je potřeba ho nemít jako hlavní složku,což většina začátečníků má(ne li dokonce jako jedinou složku:-D).
Vzhledem k pracovní době dostávají legouši jen 2x denně, po prvé v 9-11 hod, podruhé okolo 14 hod. Dostávají množství v podatatě neomezené (trochu zbývá, tzn. nemají při výměně zcela prázdnou misku).
Osobně krmím jednou denně.Dávám plnou misku na vcelku nejchladnější místo terária,takže se nekazí.Vzhledem k rozměru terária mám rozptyl teplot docela slušný a u země moc velké vedro není.Což nebude žádný problem,páč je na zemi pouze při žraní a vyprazdňování.Jinak u nás krmná dávka je cca. 200-250 gr. denně a nezůstane většinou vůbec nic ;-).
Pak tuším, že mi tam moc neseděly způsoby vytápění a osvětlení, pro dospělce nepovažuji v současnosti jiné zdroje než Osram 300 W ultravitalux za dostatečné, pro mláďata určitě také jsou vhodné výbojky 100 W t-rex. Na dosvětlení potom nejlépe HQI lampy nebo alespoň dostatek bílých zářivek. Uvedené zdroje UV B v manuálu mi nepřijdou pro leguány dostatečné, vzhledem ke způsobu života a biotopům je leguán na množství, kvalitu a dostatek UV A i B náročný.
Ano,toto bylo téma mnoha sporů a už i já se nechal přesvědčit měřeníma a trubice již též nepovažuji za vhodné a dostačující.Chystám se opatřit nové a určo si nechám poradit od Mad Mika,protože vím,že v tomto ohledu má velký přehled.
Také doporučení, aby terárium z leguánem nebylo v dosahu přímého světla procházejícího oknem, mi připadá trochu kontraproduktivní
Vzhledem k tomu, že leguán má svoji opt. tělesnou teplotu okolo 30 st., tak se opravdu neobávám přehřátí, samozřejmě je třeba mít velmi dobře větrané terárium (což je často bolest většiny profesionálních i amatérských terárií).
Ano,a v tom je právě ten problém,pokud na to neupozorníš,může se stát,že ho začátečník napálí přímo k oknu a bude na něj většinu dne pražit slunce.Kvalitní odvětrání v kupovaných teráriích moc nemáš a může být velký problem na světě.
Myslím však,že tyto odkazy jsou ty nejkvalitnější co se tu dají najít.Jedny zmála,co nedoporučují cvrčky a podobně a jsou založeny na podložených věcech(ve většině,když pominu balenou vodu a pár dalších menších ústřelů).Každý k tomu svému musí dojít sám a tohle je dobrý základ.Alespoň nebude dělat zásadnější chyby vážněji ohrožující zdraví leguána.Těmato omylama a chybama jsem si prošel i já,během těch let,co leguána mám a i pro mě bylo něco méně srozumitelné a složité.Když už ale toto vše pročtu,obrázek si udělám a nemusím se ptát poté na ty nejzákladnější otázky o stravě,ale doptám se pouze na pár věcí,které mi nejsou zcela jasné.Krom toho to Mad Mike má na svých stránkách dle mého zcela srozumitelné a přehledné.U většiny lidí,co se takhle ptají mi přijde,že číst nechtějí a po něčem pátrat už vůbec ne.Nejlepší by bylo,kdyby se jim napsal leguání jídelníček od pondělí do neděle s přesným složením a vlastní tvořivost je tatam;-).
:>:Ondro,jsem zvědav,kolikrát tento tvůj příspěvek budeš přepisovat u jedné z nejčastějších otázek,co tu snad je:-D.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny