Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Blaptica dubia-Šváb argentinský

Dobrý večer.
Dubie chovám již přes rok a tak se podělím o své zkušenosti, co se týče chovu, především vlhkosti.

Švabárium:
- terárium izolované ze všech stran z vnějšku polystyrénem + topná fólie mezi dnem a spodním polystyrénem
- shora je zakryté kovovým pletivem a z větší části přikryto polystyrénovou deskou (pro udržení teploty 30°C, jelikož moje "pokojová" teplota nepřesahuje mnohdy ani 18°C :x:).

Vnitřní výbavu tvoří napáječka, plata od vajec + 2 obaly na 6ks vajec (jejich nejoblíbenější místo ke všem hrátkám apod... ;-))

Při založení svého chovu jsem respektoval veškerá doporučení a jako zdroj vody měli švábíci pouze ovoce (jablka apod), bez rosení, či substrátu, ale kolonie se nerozrůstala, zaznamenal jsem celkem velký úhyn jak u dospělců, tak u pár dní starých jedinců, kteří vypadali "vyschle", proto jsem se rozhodl přidat do výbavy švabária také napáječku. Od té doby jsou švábíci vitální a baculatí (při manipulaci jim z úst odkapává nebo přímo vytryskne proud vody, hlevně když s nima manipulují samy agamky:puff:), množí se podstatně rychleji a hlavně už nedochází k úhynu malinkých jedinců. Také kvalita ooték se zlepšila.

Ale na druhou stranu se podstatně zvýšila vlhkost v teráriu natolik, že se srážela na víku a tvořili se kapky, které odkapávaly na plata. Z toho důvodu jsem musel zvětšit velikost větrání (zmenšení plochy polystyrénové desky, která leží na pletivu), čímž se eliminovalo srážení vlhkosti na minimum a od té doby je vše OK, švábící se pěkně množi, jsou baculatí a v suchu. :-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny