Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Phelsuma madagascariensis

Chov krmného hmyzu


U jedné strany nádrže nasypeme na dno hromádku psích granulí, položíme papírovou krabičku od slepičích vajec, na kterou budeme klást zelené krmení a do rohu umístíme kladiště s vlhkou rašelinou a napáječku. Zbylý prostor insektária rozčleníme nastojato umístěnými proložkami od vajec, mezi které můžeme namačkat i novinový papír. Zde budou mít cvrčci dostatek úkrytů jeden před druhým a navíc nám novinový papír bude signalizovat stav chovu. Bude-li papír na omak vlhký, je nutné přitopit a větrat, případně nádrž vyčistit a celou nově zařídit. Bude-li papír suchý a zároveň rašelina v kladišti, vatový tampón v napáječce a zelené krmení v krmítku vlhké, pak je vše v pořádku. Cvrčci se zde přirozeným způsobem množí a třebaže jsou ztráty vzájemným požíráním vajec i svlékajících se nymf patrné, přesto je produktivita takového chovu v závislosti na teplotě dostatečná pro 4–6, při občasném dokupování pro 8–12 chovaných ještěrů. Obdobně zařízených insektárií pak můžeme mít několik a třebaže nepůjde ještě o oddělený chov vývojových stádií, můžeme postupným „vyjídáním“ jednotlivých ubikací dosáhnout v zásobování potravou určité soběstačnosti.
Od uvedeného způsobu chovu je pak již jen krůček k tomu, že budeme v jedné či dvou ubikacích chovat dospělé cvrčky a postupným přemisťováním kladiště v intervalu 1–2 týdnů do samostatných menších akvárií, budeme produkovat takřka beze ztrát víceméně stejně stará vývojová stádia, stejné velikosti cvrčků. Tento způsob je však o poznání pracnější a podle mého soudu se vyplatí jen opravdu zapáleným teraristům a nadšencům s velkým množstvím chovaných zvířat.
Při chovu švábů postupujeme obdobně, jen s tím rozdílem, že švábům dělá společný chov velkého množství jedinců různého stáří vyloženě dobře.


Toto jsem si našel asi před rokem na internetu ...tak posílám...:-);-)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny