Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Bez zimovania?

Predpokladma, ze vacsina chovatelov uzovky cervene pred parenim zimuje, chcem sa vsak spytat ci niekto aj NEzimuje? Ak ano, chce sa im do parenia?:-) Vsimli ste si nejaky vplyv na kvalitu odchovu? Teda ci maju bez zimovania viac neoplodnenych vajec, popripade menej vajec? Alebo je vsetko ok, ako ked sa zimuju? Vdaka za odpovede:-)

Předmět Autor Datum
Před lety jsem množil gutky pravidelně bez klasického tvrdého zimování. Zvířata jsem nechával přes z…
Vladěk 07.02.2009 13:21
Vladěk
Dakujem ti za nazor:-) Podeli sa s nami este niekto o svoje skusenosti?;-)
ELFKA 08.02.2009 14:11
ELFKA
Moje guttatky zimuji poravidelně každým rokem a zkušenosti s nezimováním nemám. Věřím však tomu, že… poslední
boaedon 08.02.2009 16:04
boaedon

Před lety jsem množil gutky pravidelně bez klasického tvrdého zimování. Zvířata jsem nechával přes zimu jen cca 45 dnů ve zhasnutém terariu při pokojové teplotě (cca 21°C). A stačilo to. Mezi chovateli ale traduje názor, že taková zvířata se předčasně přestávají množit, a snad se dokonce dožívají i kratšího věku. Tedy hlavně samice. Moje tehdy chovná samice produkovala každoročně poměrně kvalitní oplozená vejce od věku 3 let do 11 let. Pak jsem ji přenechal jinému chovateli na dožití.
Taky mi zajímá, jestli může někdo hlavně z vlastní zkušenosti doložit, jestli nezimovaná zvířata opravdu předčasně odcházejí, a nebo je to jen blábol který se mezi chovateli neodůvodněně předává. Z vlastní zkušenosti to potvrdit nemůžu.
Samice mi tehdy opouštěla ještě v poměrně hodně dobré kondici. Dle mojich zkušeností je kondice závislá víc na kvalitě výživy.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru