Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kolik ste dali za své hroznýše

Já se v problematice hroznýšů opravdu moc neorientuji, takže to berte spíš jako úvahy než tvrzení. Připadá mě prostě škoda, že si až příliš efektivně vycachtáváme vodu z vlastního rybníčku, který je navíc docela maličký.
Mluví se tu o dokladech, zdokladovaném původu atd.. Jak víte, že je to skutečně tak jak se v těch dokladech píše (já nikdy takový doklad neviděl, proto se ptám) Není možné, že déletrvající tržní prostředí donutilo chovatele na západě chovat se při prodeji toho, co chtějí prodat pouze více sofistikovaněji? Ona totiž hromada dokladů, potvrzení, dobrozdání atd. je při prodeji zvířete, které zpravidla převyšuje cenou x násobně zvíře sice stejné, ale bez známého původu je nezbytnou součástí celé hry. Zvláště pak v tom případě, že nikdo (pokud mohu soudit) nic nepozná a rozdíl není mnohokrát vůbec patrný. Já prostě tyto hrátky s boa asi špatně chápu, je to snad jediný druh zvířete jehož finanční hodnota závisí na tom z kterého kopečku pochází i když ty kopečky jsou relativně blízko sebe. Naskýtá se otázka jakou cenu mají zvířata pocházející z údolí mezi kopečky. Stejný druh, prakticky nerozpoznatelný rozdíl a astronomicky rozdílná cena. To příliš nesvědčí o solidnosti západních obchodníků, nějak mě to zavání snahou o využití touhy chovatelů mít něco neobvyklého i za cenu toho, že ta neobvyklost je zjistitelná pouze přes jakési papíry, jejichž věrohodnost se měří pouze původem chovatele.
Nevím jak u boa, ale u želvařů vím, že přirozená snaha prodat za co nejvíc nutí právě německé a rakouské chovatele vymýšlet za každou cenu stále nové a nové poddruhy. Přiznám se, že by se mě také moc líbilo prodávat např. T. hermanni b. buď jako směs za cca 1500,- nebo jako určenou lokalitu za 10.000 tisíc kus. Krásně se tím pokryje koupěschopnost a finanční možnosti celého spektra potencionálních chovatelů. Oprávněnost takového rozlišení je vzhledem k rozdílů barev a velikostí stejná u želv jako u boa. No třeba nás želvaře takové krásné časy ještě čekají. Takový stav "drahých, výjmečných a čistých lokalit" nastává totiž zpravidla vždy, když se daný druh zvířete rozšíří a množí v chovech natolik, že se chovatelé dostanou na hranici rentability. Nějak se ty prachy prostě ze zákazníků dostat musí. 8-)
A nebo je také možné že plácám, protože se v tom nevyznám, to nevylučuji.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny