Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem kolik ste dali za své hroznýše

Nechci zpochybňovat chovy p.Kastla(Rakousko), p.Maugga a Stoeckla(Německo)p.Russoa(USA), rozhodně ale vím, že takový pan Novák z ČR může být stejně kvalitní chovatel jako zmínění pánové. Ti pánové jistě neprodávají své odchovy jen vám, takže mě není jasné o co horší je had od Kastla prodaný panu Procházkovi do ČR, samotný prodej se nijak na genech neprojeví. Co se ovšem za čas projevit může je genetická diverzifikace, která způsobí, že vzdálený potomek hadů prokazatelně pocházejících od Kastla bude mít ty krásné puntíky místo na hlavě na zadku, protože jeho vzdálený předek, jehož geny had nese takové puntíky měl, akorát že Kastl si toho nevšiml a ani nemohl, protože jedinci s takovým netypickým zbarvením žijí o pět kilometrů dál než kde Kastl své hady získal.
Ano věřím, že tito chovatelé mají čistokrevné hady z uvedených oblastí, zároveň si ale vůbec nemyslím, že lze usuzovat na čistokrevnost pouze podle barvy.
Možná bude někdo argumentovat třeba příkladem čistokrevných plemen psů, kde je téměř jeden jako druhý, to ale není relevantní srovnání a k takovému sjednocení znaků dochází cílenou plemenitbou. Ostatně k takovému stavu ti čistokrevní hroznýši spějí. Obávám se, že nadšený chovatel, toužící po nové čerstvé krvi do svého originál chovu by mohl být překvapen, že na určené lokalitě nenajde stejného hada, přestože pan Kastl takového na svých www má jasně vyfoceného.

Tvrdím jedno, někteří chovatelé "čistokrevných" linií hroznýšů si hrají na barvičky a zcela se vytratila ta původní krásná myšlenka, mít zvíře co nejvíce se blížící divokému originálu ve vší jeho různorodosti a nespoutané kráse. Paradoxně tak sklouzávají do situace, kterou mnohdy sami příkře odsuzují a tou je cílené šlechtění různých barevných mutací.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny