Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Problém s varanem stepním

Honza vložil tento dotaz do vlákna Herpetofauna a batrachofauna. Kopíruji tedy do samostatné vlákna ;-) (halapremek)

dobrý den-mám doma varana stepního,koupil jsem ho před 1,5 rokem a již od začátku sem mu musel mixovat potravu a cpát to do něj injekcí (nechtěl žrát) zhruba po 6-7 měsících mu začaly odpadávat prsty. (lekl jsem se že by mohlo jít o MBD - měknutí kostí) zašel jsem proto k zvěrolékaři...ten mu aplikoval injekcí vytamíny do těla a dal mi vitamíny v prášku - Nutri Mix rep a řekl že bude vše ok, že jsme to odchytili v čas. jenže cca 2-3 měsíce na to mu začali padat další sice mi v posledních 3 měsících výborně žere, ale prsty mu padají dále.
NEVÍM CO S TÍM....PORAĎTE MI PLS DĚKUJI.

Předmět Autor Datum
Jakou mas vlhkost?A co pouzivas jako podklad?
exanthematicus 09.03.2009 10:13
exanthematicus
jako podklad používám terarijní písky a drtě (takové malé kamínky) a vlhkost v teráriu neznám (nemám…
09.03.2009 (honza) 09.03.2009 10:54
09.03.2009 (honza)
Některá z metabolických poruch kostí nemusí nutně souviset s odpadáváním prstů, skoro bych i řekl, ž…
MadMike 09.03.2009 11:42
MadMike
Se svlékáním kůže problémy nemá. Byl bych jedině rád,kdyby se nejednalo o MBD foto zaslat nemohu - r…
09.03.2009 (honza) 09.03.2009 12:02
09.03.2009 (honza)
Tak já na to mám svůj názor, ale jelikož varany nechovám a o problematiku chovu se nijak hlouběji ne…
MadMike 09.03.2009 12:20
MadMike
dobrá...děkuji tedy za rady :-) poslední
09.03.2009 (honza) 09.03.2009 12:34
09.03.2009 (honza)

jako podklad používám terarijní písky a drtě (takové malé kamínky) a vlhkost v teráriu neznám (nemám vlhkoměr) jinak teplota v teráriu je na různých místech odlišná- od 22-38
mohli by jste mi poradit co s ním?? jestliže jde o MBD,tak bych rád věděl jakou má varan šanci se uzdravit,mám-li s ním jít znovu na vytamínovou injekci bo jestli znáte nějaký způsob léčby... (zbývá mu 15 prstů,z toho je jich již 8 nakřivo) předem děkuji za odpověď.

Některá z metabolických poruch kostí nemusí nutně souviset s odpadáváním prstů, skoro bych i řekl, že to nebude přímá souvislost. Takže na MBD bych se možná nesoustředil - každopádně u ještěrů je vhodná léčba poměrně intenzivním ozařováním silnými UV zdroji (Megaray 275W, Osram UltraVitalux 300W) a zvýšeným podáváním vápníku, nejlépe v tekuté formě nebo injekčně (u veterináře) + možnost dostatečného vyhřátí, pokud je zvíře pohyblivé a může se pohodlně uchýlit do chladnějšího místa, pokud potřebuje.
Informací moc moc málo, ale často bývá problém s nedosvlečenou kůží, která se hromadí a prsty doslova uškrtí, až znekrotizují a odpadnou - nedostatečná vlhkost. Jak se svlékal? Kolikrát a svlékal celé prsty? Pravděpodobně by mohl být průvodním problémem i deficit minerálií nebo vitamínů. Každopádně pokud zvířeti odpadávají prsty, chce to kompletně zrevidovat způsob chovu.
Chtělo by to určitě nějaké fotografie celé ubikace a varana.

Se svlékáním kůže problémy nemá. Byl bych jedině rád,kdyby se nejednalo o MBD foto zaslat nemohu - rozbitý fotoaparát :-( chtěl bych se ještě zeptat...( měří 25cm pořád mu dávám holata - kdy budu moci přejít k myším??-zatím se mi zdá,že i s některými holaty má trošku problém-někdy se při polikání přidusí)
ještě bych se rád zeptal na jednu věc a to jak (čím) do něj dostat nejvíce vápníku?-zítra s ním pujdu na vitamínovou injekci. mohl bych mu dát do jídla na prášek rozdrcenou skořápku od vajíčka? (také sem slyšel,že
se jim může dát k stravě sirové vajíčko- ale prý bílek není pro varana to nej. - kdybych mu chtěl
dopřát vajíčko, mám mu tedy dát jen žloutek??

Tak já na to mám svůj názor, ale jelikož varany nechovám a o problematiku chovu se nijak hlouběji nezajímám, ohledně stravy raději pomlčím.
Vápník je nejlépe rozmíchat s vodou (pokud se v práškové formě), natáhnout do stříkačky (samozřejmě bez jehly!) a vpravit varanovi rovnou do tlamky.
Pokud vet řešil upadávání prstů vitamínovou injekcí (ani Vám zřejmě neřekl, co do něj pere) a nevysvětlil Vám blíže žádnou možnou příčinu, možná by bylo lepší (spíš určitě) navštívit specialistu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru