Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ta odpověď je správná, dá se to poznat jen podle toho, že hromadně umírají cvrčci. Vono to slovo "mo…
tom_czech 12.03.2009 12:43
tom_czech
nikdo přesně neví či nevěděl co stojí za úmrtností Tak ono se to naopak docela dobre vi, jen je pru…
JaBula 12.03.2009 13:22
JaBula
[quote]podobne priznaky (take hromadne umiraci cvrcku) zpusobuji i bakterie (Rickettsiella). Podobne…
tom_czech 13.03.2009 08:18
tom_czech
toto se dá docela dobře redukovat stejne jako virozy. hygiena vsak musi byt opravdu dusledna Jak a… poslední
JaBula 13.03.2009 14:51
JaBula

Ta odpověď je správná, dá se to poznat jen podle toho, že hromadně umírají cvrčci. Vono to slovo "mor" je nesprávné označení celého problému, nikdo přesně neví či nevěděl co stojí za úmrtností, a tak se problém začal takto nazývat. Pokud by snad někdo měl rozbory, či věděl jak tomuto vymírání zabránit, či předejít určitě by to zajímalo hodně lidí. Obávám se , že odpověď znají pouze velkochovatelé a ti si to z komerčních důvodů nechají jen a jen pro sebe. Jako jediná šance se zatím ukazuje omezený chov, resp. chov v menších množstvích ve větších dobře větraných a často čištěných insektáriích. Jinak o problému bylo dost napsáno, a pokud si jednou toto zavlečeš do chovu , tak nepomůže ani desinfekce ani výměna chovatelských zařízení, snad jen vše spálit a odstěhovat se 200 Km daleko. Problém se týká jen cvrčků bez ohlednu na druh, myšleno běžně chované druhy. Terarijním zvířatům toto nevadí, pokud je tedy kořist živá.

nikdo přesně neví či nevěděl co stojí za úmrtností

Tak ono se to naopak docela dobre vi, jen je prusvih, ze se to neda moc dobre resit. To, co se nazyva cvrccim morem v pravem slova smyslu ma na svedomi vir (casto ze skupiny iridoviru), podobne priznaky (take hromadne umiraci cvrcku) zpusobuji i bakterie (Rickettsiella). Podobne se muze projevovat i nakaza gregarinami (prvok) nebo mikrosporidiemi (houba). Takze priciny i nasledky zname jsou, uspesna terapie cvrku pokud vim nikoli. Kazdopadne myslim, ze z vyse zmineneho je jasne, ze "hromadne vymirani" neni zdaleka dostacujici priznak k tomu, abychom mohli presne rict co uhyn zpusobilo. Na to je potreba udelat dukladne rozbory.

[quote]podobne priznaky (take hromadne umiraci cvrcku) zpusobuji i bakterie (Rickettsiella). Podobne se muze projevovat i nakaza gregarinami (prvok) nebo mikrosporidiemi (houba).

toto se dá docela dobře redukovat, častou hygienou, suchem , zamezení vzniku průvanu, dobré vytápění.
Jak ale vysvětlit vymření chovů v zoo i domácích chovech, zatímco velkochovatelé chov jak se zdá zvládaj. Dříve byla taková produkce, že zoo a chovatelé sami odprodávali, dnes ja situace opačná, sami musí kupovat. Dost bylo napsáno zde:http://www.ifauna.cz/rubriky/mdiskuse/show.php?tem a=298283&r=3&m=1&page=1

toto se dá docela dobře redukovat

stejne jako virozy. hygiena vsak musi byt opravdu dusledna

Jak ale vysvětlit vymření chovů v zoo i domácích chovech, zatímco velkochovatelé chov jak se zdá zvládaj

zvladaji to, protoze je to jejich zivnost a nic jineho jim nezbyva. Kazda "brebera" ma nejakou prepatentni periodu, inkubacni dobu a smrtnost, ktera nemusi byt 100%. Oni to dobre vedi, potoze cim lepe budou znat nemoc, tim lepe ji zvladnou a tim mene je to bude stat casu i penez. Tam, kde ma chovatel par akvar s nakazenyma cvrckama chov vymre spis nez ve velkochovu, kde je tech akvar na stovky kusu. Hrdlo lahve je proste u malych populaci prilis uzke.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru