Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Ocásek?

Zdravím, jinak všem děkuji z ledna..kdo se mi snažil pomoci. Leguán i já jsme se docela zkamarádili...i přesto, že stále utíkal, jakmile našel díru a možnost utéct, tak utekl. Asi si chtěl hrát na schovávanou :) vždy se našel - za skříní, za postelí i na zácloně :) papá dobře.

Ale tedka k mému problému. Normálně legušovy upadnul ocásek. Odpoledne si to přifrčim z práce, jdu se na něj podívat a kousek, no spíše kus ocásku je na zemi. Je tohle normální? Mě tohle normální nepřijde, ptala jsem se na to paní v práci, nebot jich chovají doma asi 5 a povídala, že jedné známe upadl taky kousek ocásku a umřel :( snad to mého leguše nečeká...to já nechci... stalo se to taky někomu? Ze by legušovy upadl ocásek? Jiný člověk mi řekl, že je to ještěrka a že ještěrkám upadává ocásek, takže tedka nevím. Děkuji za odpověd Z.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Ale no tak, tohle je snad základ vědět, ne? Leguáni samozřejmě schopnost autotomie mají, stejně jako…
knoxville 12.03.2009 19:20
knoxville
Dobře, takže to bude vše ok :) Díky, já se bála aby třeba kvůli tomu neumřel a tak..protože to byl d…
Farby003 12.03.2009 21:07
Farby003
Bude za předpokladu, že se rána bez problémů zhojí a nic se do toho nedostane. Další věc je, jestli…
knoxville 12.03.2009 21:19
knoxville
ble... tak takhle to nevypada, nastesti. je to zakulaceny a uz tmavy... takhle to teda nemel...mel t… nový
Farby003 13.03.2009 00:24
Farby003
Uf, mám dojem že byste si měla přečíst alespoň základní inofrmace o chovu leguánů. Můžete přidat fot… nový
knoxville 13.03.2009 11:24
knoxville
Mám ho od ledna. Hejba s nim normalne, konec odlomeniny je zakulaceny, byl i takto kdyz to bylo cers… poslední
Farby003 13.03.2009 22:55
Farby003

Ale no tak, tohle je snad základ vědět, ne? Leguáni samozřejmě schopnost autotomie mají, stejně jako naše ještěrky. Pokud ho nikdo nenaháněl a neopatrně nechytal za ocas, může za to nejspíš špatné uspořádání terária, stačí dvě větve zkřížený v ostrým úhlu. Rána se zhojí sama a pokud má leguán správné podmínky, doroste regenerát. Je vhodný pahýl desinfikovat ve slabém roztoku hypermanganu, nebo potírat ředěným betadinem.

Bude za předpokladu, že se rána bez problémů zhojí a nic se do toho nedostane. Další věc je, jestli opravdu šlo o odlomení ocásku, nebo nebyl nějakým způsobem zaškrcen a odpadla jen nekrotická část. Skuste přidat fotku pahýlu. Musí to být na první pohled poznat, vypadá ocas nějak takle? Pokud ano, bylo by fajn najít příčinu a upravit terárium tak aby se něco podobnýho neopakovalo a ne se nad tím jen usmát s tím, že všechno bude zas dobrý.

ble... tak takhle to nevypada, nastesti. je to zakulaceny a uz tmavy... takhle to teda nemel...mel to tmavy hned jak jsem prisla domu. ale leze porad po vejskach a vyhriva se a basti, tak snad to je OK. Nic takhle osklive cervenyho tam nemel...

Prave ani nevim, jeslti mam na nej sahat nebo ho nechat bejt. Je totiz divokej, takze jestli mu dat jeste stale v uvozovkach pokoj nebo ho honit po terarku a drzet ho v ruce... Ja radsi mu nechavam klid. Jen mu davam cistou vodu a bastu.. Nevim jak to s nim mam tedy delat :( Mluvim na nej porad.. a jakmile chci do terarka dat ruku uz utika mrska ocaskem atd... :( asi se me boji... :(

Uf, mám dojem že byste si měla přečíst alespoň základní inofrmace o chovu leguánů. Můžete přidat fotku ocasu? Nebo alespoň skuste popsat jak ocas vypadá, může s ním hýbat, není černý, seschlý? Na fotce je čerstvě odlomený ocas, není ta tom nic ble.
Pokud máte leguána chvíli, soudím že ano, nechte ho v klidu, pokud ho budete nahánět po teráriu, může si způsobit další zranění. Bojí se určitě, je to jeho přirozené chování, považuje vás za predátora, chce to čas.

Mám ho od ledna. Hejba s nim normalne, konec odlomeniny je zakulaceny, byl i takto kdyz to bylo cerstvy. Zadna krev, ani takhle cerveny maso mu netrcelo ven, nejak mu to odpadlo nebo odlouplo, takze si myslim, ze by to mohlo byt v poradku, ale jen jsem tady se chtela dozvede, jestli je toto normalni nebo ne... nejsem zkusenej chovatel..a byl to darek.. ja jsem si o nej nerekla...proste se s nim musim naucit zit..

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru