Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem vhodné akvárium pro suchozemskou želvu?

Zofie - Moc se mě do těch soudů popravdě nechce, protože si budu asi trochu odporovat.
1/ první želva. U ní bych kupodivu ani nijak nesoudil na výrazný nedostatek vlhka, spíš bych deformace přičítal na živiny bohaté a na minerály nevyvážené stravě, stálým vysokým (i nočním) teplotám a tím vším zaviněným intenzivním růstem. Organismus želvy nedokáže dostatečnš rychle osifikovat rychle narůstající kosti krunýře a to je dost patrné. Také bude diskutabilní dostatečné zásobení organismu D3. Když ale nad tím tak uvažuju, je možné, že relativní sucho bude také jedna z příčin deformací. Asi to bude vše dohromady.
2/ Teď Pepíček.
To je klasický případ z volné přírody(farmy) dovezené stepky. Srovnala se úspěšně s aklimatizací a na nové podmínky (nezvykle kalorickou stravu a vysoké průměrné teploty) reaguje snahou o intenzivní růst. Všiměte si ale jak, plastron OK boky také OK, vršek je ale "utažený" vyschlý, místo toho, aby byly přírůstky pravidelné tak nejsou. Růstem dochází k deformaci, roste jakoby kolem dokola, jen ne uprostřed. To je jeden z jasných příznaků právě toho zatraceného sucha. Stává se to i u jiných druhů želv a vždy ze stejného důvodu, vršek karapaxu bývá stálým suchem postižen nejvíc.

Tak to je můj názor. Tak to tak prosím berte a mějte na paměti, že důvody takovýchto deformací nemusí být jediné které popisuji, nepravidelnosti růstu mohou být zaviněny také mechanickým poškozením, nebo napadením plísněmi. Navíc se důvody takových deformací vzájemně úspěšně doplňují takže říct je to tak a tak je opravdu dost obtížné.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny