Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem změna barvy šupin u M. viridis

Mno, tak jsem na to koukal a v podstatě ani takto si nedovolím jednoznačně říci. Každopádně u viridisek se změna pigmentace děje velmi často (nejen klasická z mláděte na zelenou). V této souvislosti jsem se s takovými fleky setkal celkem ve třech případech:
1. Kdysi mě s obdobnými fotkami kontaktoval jeden chovatel s tím, že již byl na několika veterinách a bohužel nikdo nebyl schopen říci o co jde a neví si rady. Bohužel také jsme k žádnému závěru nedošli. Nicméně důsledky byly bohužel takové, že postupně všechna zvířata popadala. Myslím, že dodnes neví oč šlo.
2. V mém chovu po injekční aplikaci (např. ATB), takto zčernaly/zmodraly šupiny v okolí vpichu. Po cca. 3-4 měsících se to postupně odbarvilo a dnes již není patrné. Zkuste zvážit, jestli nemohlo dojít k nějakému obdobnému poškození o něco ostrého.
3. Viděl jsem již pár virisek, které podobné fleky měly roky a žily bez jakéhokoli problému. Zřejmě došlo k nějaké změně v pigmentaci, kterou si opět nikdo nedokázal nějak rozumně a objektivně vysvětlit, nicméně hadi byli dlouhodbě zdraví a v kondici.

Asi jsem Vám moc nepomohl, ale jak jsem již psal. V prvním případě nepomohli ani veterináři. :( Pokud se dozvíte příčiny, tak by mě to určitě zajímalo a budu rád, pokud to sem napíšete.

m.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny