Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Pořád plesnivý větve

Kamarád má úžovku, svítí UVA žárovkou, vrchní sklo má provrtaný 50 dír, takže si myslíme že má dobré větrání ale pořád plesnivý větve, máte nějaký fígl jak to vyřešit? děkuji za radu
Jinak větve má ráda, vždy se kolem nich otočí a je na světle takže nedát větve není řešení děkuji Jitka

Předmět Autor Datum
Dobrý den, problém může být s prouděním vzduchu. Pokud máte větrací otvory pouze v jedné (vrchní čá…
Bazilišek zelený 23.03.2009 10:53
Bazilišek zelený
Zkus hodit fotku toho vetrani, myslim ze bude nedostatecne => plesniveni vetvi
ficek 23.03.2009 12:23
ficek
Souhlas se špatně řešeným větráním. K tomu se může přidávat že příliš rosí. Guttka má mít v terárku… poslední
Sharkie 23.03.2009 15:26
Sharkie

Dobrý den,

problém může být s prouděním vzduchu. Pokud máte větrací otvory pouze v jedné (vrchní části terária) nedochází k cirkulaci vzduchu uvnitř.
Ideální je udělat větrací otvory do jednoho boku a stropu terária. Do terária bude spodními otvory nasáván studený vzduch, který bude v teráriu ohříván a odejde ven horními otvory.

Honza

Souhlas se špatně řešeným větráním. K tomu se může přidávat že příliš rosí. Guttka má mít v terárku spíš sušší klima (na vlhkoměru 50-60%), obvykle to odpovídá dvěma mírným zarosením týdně. Jinak za sebe doporučuju dost snížit vlhkost, do jednoho rohu dát rašeliník a ten 2x týdně přiměřeně porosit a častěji rosit jen v období svlékání (stále ale přiměřeně, substrát jen navlhčit). A určitě bych vyhodila ty větve a dala tam jiné, které bych propařila vroucí vodou a polila slabým roztokem hypermanganu. Do teráka bych je dala samozřejmě až budou suché. Spory plísní můžou být zdravotně závadné, takže za sebe bych vysterilizovala nebo vyměnila celý vnitřek. Možná by si majitel mohl trochu nastudovat odkud had pochází, trochu ho podezírám že tipuje tropický deštný prales. Snad se pletu.

P.S. Had je užovka, úžovka neexistuje.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru