Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nemocný chameleon

Dobrý den, mám doma malinkého chamíka (jemenského), několik měsíců starého. Byl čilý a rychlý, ale poslední dva dny je nějaký divný, když jsem přišel domů tak spal, dříve vždy když spal, jekmile jsem otevřel terárium byl okamžitě vzhůru a začal se schovávat, (mám ho chvíli, ještě se hodně bojí). Ale teď spal dál, vůbec se nechtěl vzbudit, nechal jsem ho v klidu, ale po několika hodinách, protože spal na hadičce od samozavlažování a já potřeboval dolít vodu, musel jsem ho vzít a položit jinam, jenže jsem ho vzal do ruky a on se začal probouzet jen velmi pomalu a otevřel jen jedno oko, zbytek dne prospal, udělal jen pár kroků, dnes vypadá trošku lépe, otevřel i druhé oko ale ne uplně, viděl jsem ho jak si drbe to otevřené oko o větev, ale pořád je na jednom místě a spí.
vypadá celkově unaveně. Je to můj druhý chameleon, první mi uhynul nedávno, dožil se na chameleona pěkného věku 5 a půl roku a to si chudám docela zkusil, minulý rok v únoru se nám vloupali do domu, a chudáček chamík se stal součástí lupu, ty par****nti ho hodily do papírový krabičky kde se mohl sotva hnout a vyšli s ním ven kde tou dobou bylo kolem nuly...naštěstí se mi po dvou dnech k mé veliké radosti vrátil a ještě rok spokojeně žil. Myslím si tedy že se o něj postarat umím, krmím ho 6x týdně, 3x obaluji ve vápníku, 2x ve vitamínech, 1x holé cvrčky, vláhy má dostatek (samozavlažování) už se i hezky naučil chodit pít, teplotu v teráriu držím kolem 30 stupňů, u dna kolem 20, prostě snažím se mu dát vše co potřebuje, ale teď o něj mám hrozný strach, vím že oči jsou u chameleona nejlepším ukazatelem zdravotního stavu, bohužel k nejbližšímu veterináři který rozumí plazům to mám hodně daleko, když jsem mu volal nebyl moc ochotný, našel by se tu někdo kdo by mi mohl poradit? Za jakoukoli odpověď budu moc vděčný

Předmět Autor Datum
a jaký máš zdroj uvb záření napadá mě jestli máš ještě staré po předchozím chameleonovi tak je možné…
ugy 02.04.2009 11:12
ugy
moc díky za odpověď, uvb zářivku má po tom předchozím asi 2 roky starou, je pravda že časem ztrácejí…
ados9 02.04.2009 11:16
ados9
týjo! tak tojto slyším porvé, že něco takového se může stát... Je to zvláštní, poněvadž podle toho c…
Chamelec 02.04.2009 13:02
Chamelec
očička jinak vypadají zdravě nejsou oteklá ani nic jiného, žádné flíčky, jen na nose má takovou malo…
ados9 02.04.2009 13:37
ados9
jj UV zářivka, jinka opravdu nevím :( ale budu Ti a Tvýmu chamíčkovi držet pěstičky:) poslední
Chamelec 05.04.2009 11:50
Chamelec
Zářivky ztrácí podíl vyzařovaných UVAB paprsků cca po 1/2-3/4 roce, takže bych ji opravdu zkusil vym…
Ginza 02.04.2009 22:44
Ginza

a jaký máš zdroj uvb záření napadá mě jestli máš ještě staré po předchozím chameleonovi tak je možné že je uvb minimální tzn. nedostatečné....jen mě totak napadlo lepší než nic...:-)držím palce aby měl chamik štěstí jak ten předchozí:-)

týjo! tak tojto slyším porvé, že něco takového se může stát... Je to zvláštní, poněvadž podle toho co jsem četla chamíkovi dáváš zodpovědnou péči a věnuješ mu dostatek času... je třeba fakt možný, že to může souviset s UV zářivkou :-O... a žádný jiný příznaky nemá? třeba flíčky, nebo zapadlý oči? A jak často si drbe to oko?
jinka Ti přeju a hlavně Tvýmu chamíčkovi hodně štěstí a ať se daří!

očička jinak vypadají zdravě nejsou oteklá ani nic jiného, žádné flíčky, jen na nose má takovou malou bouličku se kterou jsem si ho už přinesl domů, ale podle toho co jsem se dočetl a vykoukal na fotkách je to tuková boulička, která pokud nebrání výhledu tak je neškodná, nijak se nezvětšuje, nehnisá ani nic jiného, chamík na ni nijak nereaguje(že by si ji drbal nebo něco), ani žádné flíčky, vyměním zářivku, když to nepomůže tak zítra vyberu nadělané hodiny a pojedem za panem doktorem.
Jinak moc díky za sebe i za chamíka

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru