Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Období páření

Zdravím, chci se zeptat, jestli v období páření necháváte samce u samice nepřetržitě třeba na 2 měsíce, nebo je k sobě zkoušíte pravidelně připouštět třeba po týdnu na kratší dobu (den, dva)? Jde mi o hierophis gemonensis, u kterých jsem včera pozoroval souboj mezi samci, následně se vítězný samec snažil pářit se samičkou, ale samice odmítala. Samotné páření jsem tedy nepozoroval a teď přemýšlím, jestli je u sebe nechat třeba ještě měsíc, nebo oddělit a připouštět k sobě po týdnu...? Záleží teď ale hlavně na samici, je možné ji ještě nějakým způsobem vyprovokovat k páření? Předem díky za odpovědi.

loading...
Předmět Autor Datum
Vážně nikdo neporadí...?
LeTOsnaKe 12.04.2009 13:06
LeTOsnaKe
Tak otázka kolik lidí tu má zkušenosti z gemonkama. Já ne, ale u ostatních hadů to dělám následovně:…
Arutha 12.04.2009 13:25
Arutha
Díky za odpověď. Já vím že se tady asi nenajde nikdo se zkušenostmi s pářením gemonensisek, proto js… poslední
LeTOsnaKe 12.04.2009 14:12
LeTOsnaKe

Tak otázka kolik lidí tu má zkušenosti z gemonkama. Já ne, ale u ostatních hadů to dělám následovně:
1. odzimuju, oba hadi jdou zvlášť
2. počkám až se samice alespoň 2x nažere, samec taky, ale někdy ani nechtějí
3. přemístím samce k samici
4. nechávám je spolu celou dobu, až když pozoruji spojení, tak zhruba týden až dva poté je oddělím (mezitím to třeba ještě zopáknou), pokud samec samici obtěžuje a ona už nemá zájem. Pokud ale samec samici už nechce pářit nechávám je spolu i déle, to pak většinou odděluju samce až když jde samice do svleku, po kterém by měla být snůška )to už je na ní tou dobou většinou pěkně vidět).

Toť má zkušenost s pantheropis, lampropeltis. U těch gemonensisek to může být dosti jinak - u nás samci nemají problém a samice jsou povolné:-D

Díky za odpověď. Já vím že se tady asi nenajde nikdo se zkušenostmi s pářením gemonensisek, proto jsem se ptal tak celkově na užovky ;-). Ono je to ještě ke všemu složitější. Totiž hned po zimování jsem dal obě pohlaví k sobě, protože jsem celou dobu myslel, že jsou to obě samice. Byli spolu něco přes měsíc a takže klidně mohlo dojít ke kopulaci, což já ale nevím. Před týdnem jsem pozoroval, jak se jedna z nich snaží pářit s tou druhou, takže se ukázalo, že je to samec. Bohužel jsem je přitom nechtěně vyrušil a on přestal. Zkusil jsem ho na týden oddělit a pak znova připustit a pak právě začaly ty souboje mezi ním a druhým samcem, kterého jsem právě dal minulý týden k těm "jakoby" samicím. Pak se právě ten připuštěný samec snažil pářit, ale samice ne. Už jsou tomu asi dva dny a další pokusy o páření jsem neviděl, tak je asi zkusím znovu na týden oddělit a pak připustit...Jinak samice při včerejším krmení byla jak kdyby rok nežrala, napadá mě, jestli to nemůže být jeden z příznaků gravidity..?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru

loading...