Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem u meho samecka se projevuje zkriveni patere a gumava tlama

Vycházel jsem z této diskuse:

Re: Agama vousatá - vitamíny
krokodýl, 07.05.2007 19:27
Nutrimix a Roboran na krmení denně, to je OK. AD3 pokud máš zdroj UVB je zbytečná, pokud ne, tak je vhodné AD3 přidávat, ale Váš způsob podávání je poněkud nedostatečný, neublíží, ale ani příliš nepomůže, při takovém ředění se agamám, vzhledem k tomu, že z toho půl litru vypijou jen zlomek, dostane jen pár desítek MJ vitamínu D, což je měsíčně poměrně málo. Vhodnější by bylo aplikovat malou kapičku naředěného combinalu (1:10) například pomocí seřízlé špejle agamce přímo do tlamky (jednou měsíčně). A dále bych přidal k nutrimixu a roboranu nastrouhanou sépiovku.


Re: Ještěři bez UV
krokodýl, 04.02.2008 18:51
Doporučené dávky D3 jsou podle různých zdrojů 1500 - 2000 MJ /měsíc a kg plaza nebo 50 MJ /den a kg, myslím, že to je konkrétně u leguánů, ale zřejmě se to nebude u jiných heliofilních plazů (ještěrů) nějak extrémně lišit. Z toho lze vycházet při výpočtu dávky, samozřejmě u drobných druhů je to složitější, ale z určitou praxí lze nadávkovat D3 i malinkým gekonům nebo anolisům. Já tedy používal přednostně jen AD3, poměr A k D by tam měl být vyvážený, ale občas je fakt, že jsem použil i D3forte, který je ale právě podstatně silnější, takže se dávkuje hůře (musí se moc ředit;-)). U drobných druhů se mi osvědčilo jednou za 2-3 týdny porosil roztokem cca 1 ml combinalu AD3 v 1 l vody, u větších druhů (vousatky, calyptrát, velcí anolisové) jsem dával cca měsíčně kapičku ředěného AD3 (cca 1:10) na špičce seřízlé špejle. Plus samozřejmě hooodně vápníku.

krokodýl, 27.10.2007 15:48
Samotná mrkev je poměrně těžko stravitelná a měla by být jen jako doplněk, zkus jí dát pár dní hladovky a pak jen 3-4 menší cvrčky nebo čerstvě narozené holátko, další den také s trochou jemně nakrájeného čínského zelí nebo kousek banánu. Mezitím bych pro jistotu vzal trus na rozbor k veterináři. Ještě pro doplnění bys mohl napsat podmínky, v jakých ji chováš a jestli dostává jen tu mrkvo-cvrčkovou dietu a co minerálie a vitamíny.
Jinak odrostlou agamu krm denně "zeleným" (v létě nasekané pampelišky i s květy, v zimě jemně nakrájené konce listů čínského zelí s trochou strouhané mrkve a další zeleninou), obden přidej živočišnou stravu (cvrčci, sarančata, švábi aj., občas pro zpestření holátko nebo mouční a peruánští červi) a jeden den v týdnu je vhodná úplná hladovka. Všechnu zeleninu a hmyz je vhodné poprašovat vitamíno-minerálním přípravkem s dostatkem vápníku (nutrimix pro nosnice, vitamix aj.) nebo mletými skořápkami.
Pro správný růst a životní funkce je třeba osvětlovat agamy světlem s přídavkem UV B, případně UV B nahradit pravidelným podáváním vitamínu AD3 (jednou měsíčně kapička na špičce seříznuté špejle ředěného 1:10 přímo do tlamky).

Je fakt že už to je poměrně staré,ale zajímalo by mě jestli to tak jde dávkovat.Pokud kapka neředěného Kombisolu je pro leguána akorát, tak při ředění 1:10 bych cca 200g vážícího chamíka nebo vousatku neměl předávkovat.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny