Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dotaz na zkušenosti s inkubátorem

Již jsem toto vlákno několikráte pročítal a nakonec se vzhledem k viridiskám pokusím také zareagovat. Předpokládám, že LeTOsnaKe bude směřovat tento inkubátor také právě k viridiskám. ;) (pokud se pletu, tak se omlouvám...)

Léta používám s maximálním úspěchem suchý typ inkubátoru, jehož výroba je velmi pěkně popsána právě na reptárku. Do inkubátoru vkládám plastové krabičky s vlhčeným vermikulitem. Krabičky jsou děrované po bocích a vzhledem k hornímu vytápění se nerosí a vejce jsou stále krásně vypnutá a pružná. Tento typ inkubátoru používám u užovek a různých druhů korálovek. Dovolím si říct, že úspěšnost kvalitního odchovu se pohybuje cca. kolem 95 %. Výhodou inkubátoru je poměrně rychlá konstrukce, levné náklady a provoz. Nevýhodou je poměrně velká hystereze cca. +- 1,5 stupně. Takový rozptyl teploty může být u některých druhů hadů a ještěrek fatální. Navíc se zvyšuje i nepřesnost ohledně termínu líhnutí.

Co se týká viridisek, tak tam je nutné říci, že není možné počítat s tím, že samice zasednou na vejce. Mám ověřené, že i samice, které běžně sednout další rok, vezmou pod sebe např. pouze 5 vajec z 20 (nebo klidně žádné). Další hrozbou může být i tzv. slimák mezi zdravými vejci pod samicí. Vzhledem k tomuto řada chovatelů upřednostňuje umělou inkubaci.
Já jsem zatím ve fázi, že pokud samice zasedne, tak ji vejce nechávám. Letos jsem byl shodou okolností nucen inkubovat část vajec od viridisek ve výše popsaném typu suchého inkubátoru a úspěšnost líhnutí byla cca. 50%. Nejhorším faktorem pro tuto inkubaci byla právě vysoká hystereze a nejistota termínu, což u viridisek může znamenat udušení mláďat ve vejcích. Nakonec se mláďata začala líhnout až 60 den inkubace.
Pro mě je tento typ inkubátoru ve vazbě na viridisky opravdu nouzovým řešením. Kolísání teploty u viridisek by nemělo být vyšší než +- 0,2 stupně (ideálně 0,1). K tomuto a také ve vazbě na stabilní vlhkost je potřeba směřovat své požadavky na inkubátor pro viridisky. Obdobně jako viridisky mají všechna zvířata své požadavky, některá jsou náročnější a některá naopak snesou v podstatě cokoli (pokojovou teplotu s kolísáním). Myslím si, že nejdůležitější je dát na hromadu své požadavky na inkubátor, hystereze, stabilitu apod. a následně hledat inkubátor, který toto pokrývá.

Pro viridisky jsem si před krátkým časem dovezl nový inkubátor FORTE III. Byl vyrobený na zakázku přesně podle mých požadavků. Tzn. řízení teploty s přesností a hysterezí 0,1 stupně, řízení vlhkosti s přesností 1% a nastavením po 0,1%, vnitřním tlumeným osvětlením pro kontrolu atd.
Aktuálně ho testuji (je nově z výroby ;-) ) a musím říci, že výsledky jsou opravdu parádní. Bohužel cena byla poměrně vysoká, nicméně snad cena viridisek nebude moc klesat a zájemců bude dost. ;-)
(BTW. byť je tento inkubátor designově zapracován v plastovém krytu a tváří se jako suchý, tak vnitřek je postaven na mokrém typu inkubování.)

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny