Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dotaz na zkušenosti s inkubátorem

Tak postupně,

1. Vyšši kolísání teploty v řádech jednotek stupňů je fatální na rozdíl od vlhkosti, která může nárazově kolísat v desítkách %. V přírodě zajišťuje stabilní teplotu samice, která dle mého názoru udrží teplotu s přesností v rozmezí 0,5 stupňů (= cca. hystereze 0,2 stupně). Vlhkost je jeden z ovlivňujících faktorů, nicméně její "hystereze" je vzhledem k vejcím mnohem více "vstřícná"...

2. Hystereze a termostat - není to tak jednoduché, jak popisujete, termostat je sice nedílnou součástí řešení inkubátoru, ale sám to příliš neovlivní. Termostat dokáže nastavovat v desetinnách stupně nebo i celých stupních, některé mají i volbu hystereze, to je všechno pravda, ale nejdůležitějším faktorem je izolační schopnost inkubátoru a zejména pak dimenzování vytápění. Tady platí ani moc ani málo. Problém se suchým inkubátorem, který je uveden na reptárku a já používám pro užovky je slabá izolační vlastnost a hlavně přílišná dimenze topení (alespoň v mém případě). Z tohoto důvodu dochází při topení k výraznému přeskočení požadované teploty a naopak než se nahřeje... Toto je obecný problém také všech komerčních inkubátorů Herp Nursery apod.

3. V tomto těžko reagovat, pokud není skutečně naměřeno, ale věřím, že samice dokáží vejce udržet v požadované teplotě. Jak jsem psal v příspěvku, i přes hysterezi +- 1,5 stupně se polovina mláďat vylíhnula. Tzn. rozsah 3 stupně! Nicméně tento stav se projevuje právě na počtu úspěšně vylíhnutých mláďat.

4. Nemyslím si, že mláďata při umělé inkubaci jsou méně odolná nebo vitální. Vzhledem k tomu, že některé snůšky mám již odinkubované způsobem (část pod samicí a část v inkubátoru), tak jsem měl možnost porovnat. Dle mého názoru jsou mláďata ve stejné kondici a velikosti. Sledoval jsem i poměry zvířat, která začala sama přijímat potravu a přijde mi to opravdu zhruba totožné. Ony i mláďata pod samicí mívají problém s proříznutím, i když při umělé inkubaci je to znatelnější. V tomto směru nedávám vinu kondici mláďat, nýbrž tvrdosti a průchodnosti samotné kožovité skořápky vejce. Prostě si myslím, že nemá takovou konzistenci (průžnost, sílu apod.), jakou má v přírodě v Indonésii, případně při mateřské inkubaci. Možná to není patrné pohledem nebo hmatem, ale tady vidím problém já. Z tohoto důvodu mláďata z umělé inkubace nezatracuji a pomáhám jim nastřižením obalu.

Tož asi tak, ale to už se pomalu, ale jistě vzdalujeme od tématu inkubátorů. ;-)
m.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny