Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Dotaz na zkušenosti s inkubátorem

Nechci urazit, ale vodní inkubátor je jeden z největších svinstev jak a v čem se dají vejce inkubovat.

Tak tahle věta mne trochu nadzvedla ze židle, ale zatím jsem neměl čas odpovědět. Proč tedy většina špičkových chovatelů krajt ve světě používá vodní inkubátory?

Samozřejmě všechno má své pro a proti, ale zde zmíněné nevýhody vodního inkubátoru jsou velmi snadno řešitelné. Zmíněné praskání vajec, či udušení mláďat nenastane, pokud vejce nejsou v substrátu. Tzv. No Substrat Method je např. při inkubaci krajt nejpoužívanější. Substrát se používá k udržení stálé vysoké vlhkosti, ale vejce jsou odděleny plastovou či nerezovou mřízkou, někdy jsou vejce na nerezové mřížce přímo nad vodou. Kondenzaci vody lze snadno vyřešit mírným náklonem dózy. U ledničky lze např. police či mřížky na dózy dát "ob patro na štorc". U většiny krajt, zvláště velkých druhů, lze používat inkubátor jako má KHor http://www.python-paddy.com/images/inkub1.jpg.

K BigBobrovým ubrouskům - mně se osvedčilo dávat ubrousek - Perlan - volně přímo na vejce. Zkondenzovaná voda na stropě, zvláště u trochu nakloněné dózy, moc často neodkapává a těch pár kapek Perlan zachytí a vejce mají stále vzdušné okolí. V tomto případě stačí vejce zkontrolovat jednou týdně a Perlan měním jednou za dva až tři týdny. Stejně funguje překrytí vajec suchým rašeliníkem. Je jasné, že pokud jsou ubrousky v kontaktu s víkem, tak absorbují všechnu zkondenzovanou vodu a po vyčerpání absorpční kapacity začne voda kapat na vejce.

Rozhodně bych vodní inkubátory neodsuzoval. A při rozmýšlení, jaký inkubátor pořídit, bych se zamyslel nad tím, co tam budu inkubovat a teprve potom se rozhodoval.

Reakce na odpověď

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svou odpověď:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do poradny