Předmět Autor Datum
Pokud jste Ješťule také Evule tak to máte 2x :-) Chov Testudo kleinmanni není dosud uspokojivě zpra…
KHor 22.04.2009 08:03
KHor
Ješťule a Evule Vám ještě jednou děkuje :-)
ješťule 22.04.2009 21:35
ješťule
Ješťule i Evule není zač :-) Moc jsem vám asi nepomohl. :-/ poslední
KHor 23.04.2009 08:48
KHor

Pokud jste Ješťule také Evule tak to máte 2x :-)

Chov Testudo kleinmanni není dosud uspokojivě zpracován. Dílčí "úspěchy" jednotlivých chovatelů v Evropě neznamenají bohužel že metodika chovu je vypilována do detailů. Neznám chovatele, který by původní skupinu kleinmanek měl déle než deset let a ona skupina se úspěšně a pravidelně množila. Jednotlivé kusy možná ano, ale to nepovažuji za úspěšný chov, nýbrž jen udržení při životě.
Proto veškeré rady ke kterým se dopídíte je třeba brát s rezervou a příliš na ně nespoléhat. Je potřeba intuice a cit pro chov těchto želv. Prostudujte si klimatické podmínky oblastí kde želvy žijí a zjistíte, že zajistit alespoň podobné je v našich podmínkách velice problematické. Rozhodně se nedá jen tak jednoduše říct, mokro ano respektive mokro ne.
Takže chcete vědět co si myslím já že je potřeba zajistit ?:
1/ Značné kolísání teplot v období aktivity, noční 10-15°C denní až ke 45°C se za zajištěním ukrytu před teplotním extrémem. (vlhká chladnější zákoutí). Nejlépe toho dosáhnete v suchém skleníku.
2/ Extrémě nízká denní vzdušná vlhkost 20-30% a vysoká noční vlhkost, dosažení rosného bodu by bylo ideální, alespoň po dobu několika hodin.
3/ Potrava - je potřeba si uvědomit, že nabídka zelené štavnaté potravy, která je běžně po celý rok dostupná u nás a kterou chovatelé krmí, je pro tyto želvy přístupná pouze v relativně krátkých obdobích jara a podzimu. Pravidelné celosezonní krmení takovouto potravou je pro želvy v přírodě nedosažitelný luxus.
4/ Je nutné respektovat období dormance, které u tohoto druhu bude zcela jistě rozloženo do období cca 2 měsíční "měkké" hibernace, dá-li se to tak říct (5-15°C v jednodenním cyklu) a 2-3 měsíční aestivace (25-45°C v jednodenním cyklu) viz. klimatické podmínky na lokalitách. To vše s nutností zajistit úkryty s mírnějším mikroklimatem proti extrémním teplotám.

Toto jsou podle mě základní předpoklady úspěchu. Obávám se, že Testudo kleinmanni je zrovna druh želv, které svou specializaci na tvrdé klimatické podmínky domoviny vypilovaly k takové dokonalosti, že jejich schopnost přizpůsobit se jiným "příznivějším" podmínkám je pouze velice omezená.
Řešit vlhkost samostatně bez přihlédnutí k ostatním podmínkám nelze, lze jen konstatovat co je pravděpodobně ideální a co se osvědčilo u jiných druhů pocházejících z podobných klimatických podmínek. Suchý chov s podmínkou umožnit želvám úkryt s vysokou vlhkostí a respektování jejich životních cyklů. Víc toho ze sebe nedostanu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru