Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Možnost zadržení snůšky

Zdravím,

dnes jsem nechtěně vyrušil při kontrole kladiště samici při snůšce. Zatím nakladla 4 vejce (dopoledne), další má evidentně v sobě. Nicméně za uběhnuvších 9-10 hodin nejeví tendence v snůšce pokračovat - vylezla si na oblíbenou palandu a tam si hoví.
Dotaz:

Je zde reálná šance, že se vyklade přirozeně, nebo bude lepší ji ráno, nebude-li snůška, čapnout a odvézt k vetovi na oxytocin? Nerad bych tuto situaci podcenil, proto ocením vaše rady, popřípadě zkušenosti z podobných situací (já jí čelím prvně).

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Podle mě to přes noc vyklade. Taky jsem guttku při kladení vyrušil, ale dokladla to bez sebemenšího…
muli 03.05.2009 20:01
muli
Tak zatím stávkuje, kolega mi radil púočkat cca týden, pak případně zkusit vymasírovat. Oxytocin prý…
Arutha 04.05.2009 14:33
Arutha
zdravim, moje osobni zkusenost se zadrzenim vajec dopadla dobre, i kdyz znam pripad kdy to dopadlo i…
Redsnake 04.05.2009 14:53
Redsnake
Podle mně je týden dlouhá doba, určitě bych něco podnikla, čekala bych tak nejvýše tři dny, pak zkus…
boaedon 05.05.2009 06:35
boaedon
Díky všem za rady. Samice nyní (cca po 36 hodinách) vykladla další vejce, doufám tedy, že to tentokr… poslední
Arutha 05.05.2009 19:51
Arutha

zdravim,
moje osobni zkusenost se zadrzenim vajec dopadla dobre, i kdyz znam pripad kdy to dopadlo i katastrofou.
E. guttata, 5ti leta chovna samice v sobe mela vejce, dostala tri dny na vykladeni a pak uz jsem to nervove nevydrzel a jak se vejce vymasirovat. Problem by v tom, ze vejcovod ucpalo extremne velke vejce ktere zabranilo pruchodnosti a fyziologickemu vykladeni. Lehkou masazi jsem toto vejce posunul az ke kloace a nasledne ho vytlacel ven, vse musi jit s minimalnim tlakem, hrozi riziko vymasirovani vejcovodu a tim sterilizaci ci usmrceni samice nasledkem zraneni.
Take se pouziva jednoducha metoda, kdy se extremne velke vejce vytlaci ke kloace a pokud se ukaze aspon jeho cast, napichne se jehlou a injekcni strikackou se odsaje jeho obsah. Nasledne vytlaceni uz neni takovym problemem, neb se zmensi jeho velikost, napnuti atd.
Hodne zdaru, ale tyden bych asi necekal...

Podle mně je týden dlouhá doba, určitě bych něco podnikla, čekala bych tak nejvýše tři dny, pak zkusit vymasírovat, pokud i to nejde, určitě bych zašla k tomu vetovi. Já čekala u boaedonky taky týden a dopadlo to katastrofou, samozřejmě je to případ od případu jiný, ale od té doby to nepodceňuju. Jinak souhlas s Redsnakem.

Lehkou masazi jsem toto vejce posunul az ke kloace a nasledne ho vytlacel ven, vse musi jit s minimalnim tlakem, hrozi riziko vymasirovani vejcovodu a tim sterilizaci ci usmrceni samice nasledkem zraneni.

Jen doplním - také může dojít k prasknutí vejce v samici

Přeju zdar.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru