Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Vyhřeznutá kloaka gekončíka nočního

Ahojte, mám dotaz, na který jsem nikde nenašla odpověď. Mám 1,5 roku starého gekončíka samici, u které jsem dneska našla nejspíš vyhřeznutou kloaku-kus vnitřnosti jí kouká z těla ven.Tento případ je už asi na veterinu. Co nejdříve tam zajdu, doufám, že to dopadne dobře.Ale spíš mě zajímá, jak k tomu dochází,proč se to stalo?
Gekony mám na jemném písku,vitamíny dávám - roboran H smíchaný s plastinem a dále kapu na potravu reptilin.
Děkuji

Předmět Autor Datum
Kloakální výhřezy můžou být různý - nejčastěji jde o výhřezy hemipenisů, vejcovodu nebo střeva. Výhř…
MadMike 18.05.2009 19:40
MadMike
Děkuji mnoho,ale nějak mi nepřijde, že by to mohlo být důsledkem,které jsi vyjmenoval, nenapadá tě j…
Peťula1 18.05.2009 19:59
Peťula1
Jak to měl v posl. době s trusem? byl pravidelný (nebo jak to říct), tady těm výhřezům často předchá…
MadMike 19.05.2009 08:29
MadMike
Abych pravdu řekla, tak nevím. Protože mám v terárku ještě druhou samici a samce, tak jejich trus ne… poslední
Peťula1 19.05.2009 09:36
Peťula1

Kloakální výhřezy můžou být různý - nejčastěji jde o výhřezy hemipenisů, vejcovodu nebo střeva. Výhřezy vejcovodů bývají důsledkem retence snůšky, výhřezy tlustýho střeva zase můžou být důsledkem zkrmování příliš velké nebo příliš tvrdé (kterou nedostatečně stráví) kořisti - nebo oboje dohromady. Vliv na to určitě můžou mít i teploty v ubikaci, které pomáhají nebo naopak znemožňují dostatečné trávení.

Děkuji mnoho,ale nějak mi nepřijde, že by to mohlo být důsledkem,které jsi vyjmenoval, nenapadá tě ještě něco? Protože teplotu mám stále stejnou, 29 stupňů a nikdy s tím nebyli problémy.Potravu dávám také stejnou, střední stepní cvrčky, a kdyby byla před snůškou tak bych to věděla, to by zas pár dní před tím nežrala a přehrabovala by písek v kladišti, což se taky nestalo. Tak nevím, čím bych to mohla ještě předejít?

Jak to měl v posl. době s trusem? byl pravidelný (nebo jak to říct), tady těm výhřezům často předchází zácpa, neměla třeba v hovínkách víc písku? Možná příčina mohou být i střevní parazité a samozřejmě víc příčin, o kterých nemám ani páru a u eubliků se mi tohle nikdy nestalo, takže nevim :-/

Abych pravdu řekla, tak nevím. Protože mám v terárku ještě druhou samici a samce, tak jejich trus nehlídám. A když je sbírám tak na první pohled vypadá normál,jako vždy. Nějak to nezkoumám. Možná bych měla. Ale mohlo by to být tím, že teda požírají více písek. Dělají to když mají málo vápníku, je to tak? teprve nedávno jsem jim tam přidala sépiovou kost na vápník.
Jinak dneska to vypadá lépe. Má to menší, se zdá, že se to zatahuje. Tak nevím,uvidíme. Poradím se ještě s veterinářem.
Zatím děkuji

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru