Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem UV a hadi

Ahoj všem,
už pár měsíců zpět po debatě s jedním kolegou trochu pátrám po pozitivních/negativních účincích náhradních UV zdrojů na hady (např. denní, stromové), jakožto na zvířata, která ke svému zdárnému chovu v zajetí tyto zdroje nevyžadují.
Rád bych znal Váš názor nebo spíš konkrétní praktické zkušenosti s použitím nějakých (?jakých?) UV zdrojů v chovu hadů. Nejde mi teď o potřebě UV jako prostředku k výrobě vit. D3, tam mám samozřejmě jasno. Jde mi spíš o konkrétní zkušenosti, jako např. ovlivnění chování hadů – změny v aktivitě, žravost/ nežravost, kvalitní či naopak velmi špatná ekdyse, ale i kvalita snůšek apod. Přiznám se taky, že mne zajímají hlavně negativní stránky věci.
Zaznamenal jsem docela rozporuplné názory od lidí, kterým nemám absolutně důvod nevěřit – jedni mají s těmito zdroj velice špatné zkušenosti (i pravděpodobný úhyn, problémy s ekdysí), jiní naopak zkušenosti vynikající (konkr. s kompakty u denních hadů), dokonce jsem už viděl i UltraVitalux zavěšen nad bažinu u curtusky (zrovna byla asi po ruce, hřeje to? hřeje, tak co už) – evidentně bez problémů. I v zahraniční literatuře se autoři někdy zmiňují o příznivých účincích těchto zdrojů např. na stromové hady.
Proto bych se na Vás rád obrátil s dotazem, zda jste sami někdy použili tento druh zdrojů ve svém hadím chovu, jaké to byly zdroje a hlavně jaká byla odezva od zvířat.
Je to taková volovinka, ale zajímá mě to.
předem dík

Předmět Autor Datum
zdar napíši SZ večír Pavel poslední
West day1-pošuk 20.05.2009 16:49
West day1-pošuk

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru