Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Doporučuji propolis nebo slabě růžový roztok hypermanganu.
carlos 18.06.2009 11:05
carlos
já je zlehka utíral Peroxidem (co je na odřeniny atd.) na kousku vaty a inkubace se povedla až do ko…
vyskoc 18.06.2009 15:09
vyskoc
Zdravím, bohužel, se plísen objevila i u me, n avsech trech vejcich, inkubace trva cca 50dni, zatim…
VáclavM 20.10.2010 15:58
VáclavM
Většinou plesniví pokud jsou odumřelá. Ale zkuste je trochu posypat, pokud to je jenom sekundární ná…
Aurifer 20.10.2010 18:45
Aurifer
Nyni nakazena vejce jsou v jine krabicce, nez bylo prvni zkazene. Plisen se siri z pod vajec, je fak…
VáclavM 20.10.2010 19:06
VáclavM
Tak neoplozená vejce už by byla poznat dřív než před 50 dnem inkubace, ta většinou zkolabujou do pár…
Aurifer 20.10.2010 19:40
Aurifer
Co je to ta "nopová fólie"? [nopová folie]
Redsnake 20.10.2010 19:42
Redsnake
díky
Aurifer 20.10.2010 19:49
Aurifer
Diky za reakce, s vejci sem nijak neotacel, tedy kolem jejich osy, pouze sem je drzel a pokladal ve…
VáclavM 20.10.2010 20:45
VáclavM
Tam je asi nejrizikovější to namočení do toho hypermanganu, pokud na vejce třeba jenom kape voda z v…
Aurifer 20.10.2010 22:51
Aurifer
Ajaj, uvidime, doufam, ze to bude dobre, budu verit. Dekuji. nový
VáclavM 20.10.2010 23:18
VáclavM
Aurifer, jaky typ ikubatoru pouzivate? ....................... Jak na co, některé druhy, třeba lace… nový
Aurifer 20.10.2010 23:34
Aurifer
Diky za odpoved. Jinak dnes jsem opatrne posypal vejce tim pripravkem proti plisni, uz jen jako prev… nový
VáclavM 21.10.2010 16:42
VáclavM
V 50dnech už by měly být vidět ve vajíčku výrazné cévy a malý zárodek. Každopádně pokud chcete, aby… nový
Aurifer 21.10.2010 19:16
Aurifer
Vim, uz se jich nedotknu, snazil jsem se jen je ochranit pred plisni, dekuji za rady.:) nový
VáclavM 21.10.2010 23:03
VáclavM
Zdravím chtěl bych se zeptat, když posypu plesnivějící vejce tím přípravkem Devilan, mužu to na vejc… poslední
guest 21.01.2011 13:54
guest

Zdravím, bohužel, se plísen objevila i u me, n avsech trech vejcich, inkubace trva cca 50dni, zatim bylo vse v pohode, teplota od 28/31,5C. Jsou to vejce zelv skalnich, myslim si, ze to bylo nedostatecnym vetranim, jsou napadena jen malo. Mohu je osetrit stejne jako v pripadech co jste psali vyse?
Podle me, to chytla vejce od jednoho mensiho, ktere jsem oddelil minuly tyden. Je to moje prvni snuska, nevim, co mam delat, uprimne me to sere. S tim souvisi i dalsi vec, mam inkubator vydesinfikovat?

Většinou plesniví pokud jsou odumřelá. Ale zkuste je trochu posypat, pokud to je jenom sekundární nákaza od zkaženého vejce, tak by to mělo ustoupit. Pokud to je kvůli tomu, že vajíčka odumřela tak to nepomůže. 31,5°C je na inkubaci docela dost. Inkubátor vydesinfikujte až po ukončení inkubace, teď s tím moc nešíbujte.

Nyni nakazena vejce jsou v jine krabicce, nez bylo prvni zkazene. Plisen se siri z pod vajec, je fakt, ze jedno vejce je snehove bile, a dve svetlejsi, ale to neznamena, ze jsou neoplozena. Mam tedy vejce vzit, muzu je okvuli posypani otocit, opravdu nevim, jak na to, kdyz vejce posypu ze zhora, nedostane se to na mista, kde plisen je, jsou polozena v krabickach na nopove folii, tak, aby byla porad dostatecne vetrana. Nerad bych něco pokazil, i kdyz uz se asi stalo:/ ach jo

Tak neoplozená vejce už by byla poznat dřív než před 50 dnem inkubace, ta většinou zkolabujou do pár dnů po snůžce. Ale pokud oplozená během inkubace odumřou, tak pak zplesniví taky. Vejce rozhodně neotáčejte, to se u plazů nesmí, plazí vajíčka nemají poutka. Vůbec jakákoliv manipulace jim zrovna moc neprospívá. Pokud jsou plesnívá odspodu, tak spíš je opatrně postavit do toho Devilanu, nebo co hodláte použít. Co je to ta "nopová fólie"?

JInak mně se teda inkubace plazů bez substrátu vůbec neosvědčila, úhyn vajec byl podstatně větší než u inkubace v substrátu. kdysi jsem používala takovou tu molitanovou podložku s prohlubněma, ta ještě byla celkem ok, ale pak ji nějak přestali vyrábět nebo co, a od té doby používám vermikulit nebo živý rašeliník.

Diky za reakce, s vejci sem nijak neotacel, tedy kolem jejich osy, pouze sem je drzel a pokladal ve stejne poloze, jako jsou v inkubatoru, ale nasel jsem, jedno vejce, je jakoby napraskle, a pod nim, bylo trochu, velka kapka jakesi pruhledne vodicky, ktera mirne zapachala, ale prasklina na vejci je zacelena, v miste, kde bylo praskle je jakysi strup. Jedno vejce je cele snehove bile, a dve jsou svetlejsi, rekl bych, misty az pruhledne, dokonce lze videt okem kde je zloutek, nebo jine flicky- cervene body. Jinak vejce samotna nebyla primo plesniva, ale plesnive byly kousky substratu, co zustaly na vejcich od nakladeni. Opatrne jsem je namocil do slabeho roztoku hypermanganu, 2x po sobe, nechal oschnout, snazil sem se pri manipulaci zachovat polohu, v jake jsou v inkubatoru. Druhe vejce je take svetle, ale byla na nem videt bile kolecko, posledni 3 napraskle vejce jsem dal do jine krabicky pro jistotu. Ale i u nej to vypada, ze se vyviji, prasklina vypada zaschle. Jedine, co jsem dnes sehnal byl hypermangan, zitra budu mit Devilan, a opartne je posypu. Krabicky i nopovou folii jsem dukladne omyl a osetril savem, pote opet omyl. Cele to tvalo max. do 10.min. telota klesla na 23C. Doufam, ze to bude v pohode. Do jara cekam dalsi snusky, takze bud to bude v poradku, nebo musim sehnat, postavit jeste jeden inkubator, kvuli te plisni. Zatim Vam vsem moc dekuji za rady, drzte palce, at to dopadne dobre, to se uvidi behem par tydnu, nebo az za cca 120dni prckove.

Aurifer, jaky typ ikubatoru pouzivate?

Tam je asi nejrizikovější to namočení do toho hypermanganu, pokud na vejce třeba jenom kape voda z víka, tak často exnou, máčet je nebyl moc dobrý nápad, obzvlášť pokud byl plesnivý zbytek substrátu a né samotná vejce, tam asi stačilo jenom odstranit ta rezidua substrátu. no, uvidíte, no...pokud do pár dnů neodumřou, tak snad přežila, držím palce.

Aurifer, jaky typ ikubatoru pouzivate?
.......................

Jak na co, některé druhy, třeba lacertidy nebo pralesní druhy ještěrů co nechtějí moc vysokou teplotu inkubace líhneme v krabičkách v substrátu nahoře na terárkách, těmhle druhům prospívají i určité rozdíly mezi dnem a nocí. Ty, co potřebují stabilnější podmínky líhneme taky ve stejných krabičkách v substrátu, ale v současnosti v inkubátoru Herp Nursery. dříve jsem používala klasický vodní, s akv. topítkem, ale teď co jsou už k dostání tyhle inkubátory, tak používáme ten..

Diky za odpoved. Jinak dnes jsem opatrne posypal vejce tim pripravkem proti plisni, uz jen jako prevenci, pri prosviceni vajec, je u jednoho videt dole usazeny zloutek, nad nim bilek a posledni vrsta vzduch, myslim, ze je to pukavec, jedno je bile, do nej sem nekoukal, a posledni vajicko ma zloute pevny, ustaleny, ale to je zrovna to napraskle vejce. Takze se stestim to budou mozna dve mladata. Jinak od jake doby se zacne vyvijet mlade asi nevite, inkubace trva cca 170dni. Ted je to nejakych 51dni.

V 50dnech už by měly být vidět ve vajíčku výrazné cévy a malý zárodek. Každopádně pokud chcete, aby se Vám něco vylíhlo, tak už s těmi vajíčky nečarujte, nejsou to ptačí vejce, kterým nevadí (resp. je nutné) otáčení a manipulace, a taky prosvěcování. Plazím vejcím to vadí, měla by být inkubována ve tmě a pokud možno bez manipulace.

Zdravím chtěl bych se zeptat, když posypu plesnivějící vejce tím přípravkem Devilan, mužu to na vejcích a okolním vermikulitu nechat až do konce inkubace nebo mám po čase vejce přendat do čistého vermikulitu???? Díky

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru