Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem světlé fleky na krunýři

Zdravím všechny, mám doma tři želvy Testudo graeca a jen jedné z nich se začaly na krunýři dělat takové podivné světlé fleky. Zbylé dvě nic takového nemají. Této želvičce jsou dva roky, doma jí mám ještě s jednou stejně starou a jednou sedmiměsíční. V poslední době jsem jim nijak neměnila podmínky, chovám je v balkonové ubikaci, jsou venku stále, žerou převážně trávu ( kterou trhám mimo "civilizaci") čínské zelí, k dispozici stále skořápky, vodu, příležitostně nať z mrkve, strouhaná mrkev, ale základem je trává, ibišek a čínské zelí a skořápky.
Nesetkal jsme se někdo s takovým problémem? Nevíte někdo, co by to mohlo být?
Předem díky za odpovědi. Projížděla jsem podobné dotazy - "flekaté" želvy jsem tady našla, ale jedna tmavé fleky, další jen jeden flek....nenašla jsem žádnou takhle "dalmatinovskou"

Předmět Autor Datum
jejku, vážně nikdo netušíte, co by to mohlo být?? :.(
hathor 26.06.2009 08:09
hathor
Ani ťuk :-[
KHor 26.06.2009 08:17
KHor
No tak já vážně netuším co s ní? Co navrhujete? Já mám trošku obavu, že když vy nevíte, jen těžko bu…
hathor 26.06.2009 08:39
hathor
Ono ale asi nic jiného nezbyde. Já jsem to ještě nikdy neviděl.
KHor 26.06.2009 08:48
KHor
No přiznám se, že veterinář mně trošku děsí, když si vybavím ty jejich zkušenosti...tak alespoň kter…
hathor 26.06.2009 09:24
hathor
Však mě také, ale v Praze znám tři, kteří dobře vědí co dělají a když to jde tak pomohou. Vopršálek,…
KHor 26.06.2009 09:34
KHor
Možná se mýlím, ale podle fotky soudím, že to jsou vzduchové bublinky, někdy se mi to dělá u vodních…
Nerous 26.06.2009 09:46
Nerous
Tak jednoho z nich budu muset vyzkoušet, Vopršálka mám nejblíž, s Králem mám dobrou osobní zkušenost…
hathor 26.06.2009 09:40
hathor
Tak jsem volala a nakonec jdeme ke Královi, který nás vezme hned příští středu, není to sice úplně h…
hathor 26.06.2009 11:28
hathor
Tak hlásím výsledek z veteriny - všechny želvy jsou ve vynikající kondici, karpaxy krásné rostlé, vý…
hathor 02.07.2009 08:48
hathor
neboj, zmizí, nebo aspon se zmenší - aspon tolik moje zkušenost
Nerous 02.07.2009 10:56
Nerous
no tak uvidíme, fleky vezmi čert, hlavně ať jsou zdravé :o) málem jsem z nich udělala vodní, ale teď…
hathor 02.07.2009 11:34
hathor
To je skvělá zpráva, moc zdraví přeju i do budoucna želvičkám :-)
luchub 02.07.2009 11:13
luchub
no jo vám držíme moc palce, aby se u vás začalo vylepšovat zdravíčko!!!! Díky :o) poslední
hathor 02.07.2009 11:34
hathor

No tak já vážně netuším co s ní? Co navrhujete? Já mám trošku obavu, že když vy nevíte, jen těžko bude něco vědět veterinář..:-( Včera jsem znovu zkoumala ty dvě a ty opravdu nemají na sobě ani ťuk - zatím....
Jel byste na veterinu? Je krásně pružná, žere, je aktivní, vyprazdňuje se, nevypadá nijak zle...až na ty "dalmatinovské" fleky :o(((

Možná se mýlím, ale podle fotky soudím, že to jsou vzduchové bublinky, někdy se mi to dělá u vodních želv, (hlavně na jaře kdy hodně rostou a žerou) ale pak shodí štítky a zmizí to. Tam je jediné riziko, že se pod tím bude dělat plísen.

U suchozemských jsem to měla také (už jsem je takové koupila, byl to odchyt, je to už hodně hodně dávno), ale nikdy to neměly v tak velkém množstvím a nakonec se to spravilo samo. Netuším však čím by to mohlo být, či zda to neznamená problém, dkyž to vznikne tak náhle - vaše želva toho má opravdu hodně.

Ti tři zminovaní veterináři jsou všichni výborní. Já osobně bych s tímhle problémem šla k Vopršálkovi.

Tak jednoho z nich budu muset vyzkoušet, Vopršálka mám nejblíž, s Králem mám dobrou osobní zkušenost, o Hnízdovi jsem slyšela :o))) Tak jdu "losovat" a objednat se někam, potom poreferuji, jak to dopadlo.....vezmu mu ukázat všechny tři, aby je viděl, když už tak se vším ....zatím moc díky!

Tak jsem volala a nakonec jdeme ke Královi, který nás vezme hned příští středu, není to sice úplně hned ale je to nejrychlejší, potom začínají prázdniny a dovolené tak jsem po tom "čapla" vezmu mu tam ukázat všechny tři a jako posla jsem mu tam dopředu poslala ty fotky, aby už mohl přemýšlet :o)) Všem moc díky a budu referovat!

Tak hlásím výsledek z veteriny - všechny želvy jsou ve vynikající kondici, karpaxy krásné rostlé, výživově jim není absolutně nic vytknout. Jen....trošku jsem z nich udělala želvy vodní a dopřávala jim více vlhkosti, než je zdrávo - to jsou ty fleky na krunýři. Krunýř je nepoškozen, nejeví známky plísní ani bakterií, říkal, že pokud je mám venku, možná by jim prospělo, kdybych se o ně starala o maličko méně, a nechala zvláště v tomto počasí starost o vlhkost a prostředí více na přírodě :o), pokud bych chtěla mít jistotu, mám se ukázat za tři měsíce, jinak hlídat změny na krunýři, aby tam nějaké breberky nezačaly působit, ale zatím vše o.k.. Kdyby se to náhodou také někomu z vás přihodilo - ještě říkal, ať nepočítám s tím, že by fleky zmizeli, nejspíš to bude záležitost několika let možná nezmizí nikdy, mám si jen hlídat, aby se to už nadále nerozšiřovalo. Ještě, že želvy nechodí na výstavy :o)) dělám si legraci, jsem ráda, že jsou zdravé!!! Všem zúčastněným díky za pomoc a podporu!:-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru