Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Posypání vajec pudrem proti plísním

Zdravím,
druhý den inkubace vajec gemonensisek se začaly 3 ze 4 vajec místy zbarvovat do žlutozelena, jedno se i mírně propadlo. Nedalo mi to a raději jsem to propadlé otevřel, protože minulou snůšku se ty zelené skvrny postupně objevily na všech neoplozených vejcích. Bylo v něm cosi jako zárodek, ale ten přesně nevím jak vypadá? Napadlo mne, jestli ty zelené skvrny nemohou být nějaký druh plísně nebo něco podobného, tak jsem zbylá 3 vejce posypal pudrem proti plísním N-Septonex, podobný Devilanu. Následně ale pudr na vejcích zvlhl a 2 vejce se mírně propadla a jakoby více zprůhlednila, jako kdyby nějakým způsobem také zvlhla. Vypadají zkrátka hůře než předtím. Raději jsem je jemně osušil vatou a teď čekám, jestli se ty 2 vejce znovu vypnou nebo co se bude dít... Máte někdo zkušenosti s tím zeleným čímsi na vejcích a je normální, že na nich ten pudr zvlhl a vejce se mírně propadla? Předem díky moc za odpovědi.

Jsou zobrazeny jen nové odpovědi. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Na plesnivějící vajíčka doporučuji hypermangan.(slabý, růžový roztok) Nikdy mě nezklamal.. Když jsem…
animalattack 24.07.2009 09:03
animalattack
Díky za rady. Kde se dá ten hypermangan sehnat?
LeTOsnaKe 24.07.2009 09:42
LeTOsnaKe
já ho kupuju v lékárně
MadMike 24.07.2009 09:43
MadMike
Tak jsem otevřel další, jedno z dvou vajec, která už barvami vypadala jak velikonoční kraslice namoč…
LeTOsnaKe 24.07.2009 12:12
LeTOsnaKe
Zdravím, tak jsem nakonec usoudil, že byla všechna vejce oplozená, ale musela nějakým zbůsobem uhyno…
LeTOsnaKe 25.07.2009 21:20
LeTOsnaKe
Ahoj,tak přesně tohle se mi několikrát stalo....důvody byly různé-bud kapala zkondenzovaná voda na p…
viper 25.07.2009 22:17
viper
Díky za odpověď. Podle toho co píšeš by to i souhlasilo, protože...Samice možná prvnička byla, vzhle…
LeTOsnaKe 25.07.2009 22:37
LeTOsnaKe
Michal,Leto-asi jsme si špatně rozumněli-problém byl v tom že jsem vejce IHNED po nakladení dal do v…
viper 25.07.2009 22:56
viper
Já myslím že jsem to pochopil dobře. Já je teda dal do inkubátoru několik minut po tom co nakladla p… poslední
LeTOsnaKe 25.07.2009 23:01
LeTOsnaKe

Tak jsem otevřel další, jedno z dvou vajec, která už barvami vypadala jak velikonoční kraslice namočená na noc v octu a byla stále propadlá. Kupodivu bylo asi oplozené, ikdyž už tak absolutně nevypadalo. Na tom třetím vejci je už ten zelený hnus taky. Vůbec netuším, co to má teda znamenat, když byla možná všechna vejce oplozená a vypadala zdravě, tak jak se mohla takhle zkazit a proč se to na nich objevilo, když minulou snůšku to bylo jen na neoplozených vejcích... Nemůže to být nějaký druh řasy nebo něco takového? Teplota v inkubátoru je přes den 27 a v noci 25 stupňů a vejce jsou napůl zahrabána do vlhkého (ne mokrého) vermiculitu.

Zdravím,
tak jsem nakonec usoudil, že byla všechna vejce oplozená, ale musela nějakým zbůsobem uhynout. Dnes jsem totiž otevřel už třetí vejce a bylo v něm jasné hadí embryo, stejně jako u všech předchozích...Zůstalo mi už jen jedno vejce, které sice ještě není nijak propadlé, ale má na sobě ten zelený hnus a začíná se pomalu kazit stejně jako ostatní. Dnes jsem ta zelená místa potřel roztokem hypermanganu tak uvidím, co se bude dít, ale už si nedělám žádné naděje...Přidávám alespoň fotky celého průběhů zkažení vajec:

21.7. - Vejce těsně po nakladení, všechna krásně napnutá a bílá
[http://i53.photobucket.com/albums/g72/Letosnake/21  7.jpg]

22.7. - Vejce druhý den, z nichž jedno už mírně propadlé (úplně nahoře). Všechna tři slepená vejce se na jedné straně jakoby orosila a začalo se na nich objevovat to zelené cosi. Čtvrté (dolní) vejce zůstává stejné.
[http://i53.photobucket.com/albums/g72/Letosnake/22  7.jpg]

22.7. - Ještě ten samý den jsem od sebe vejce raději oddělil (šlo to bez problému a nebyla nijak narušena) a to propadlé jsem otevřel. Následně jsem zbylá vejce posypal tím pudrem.
[http://i53.photobucket.com/albums/g72/Letosnake/22  7-1.jpg]

23.7. - Další den byla dvě vejce mírně propadlá a v horším stavu než předtím, tak jsem je raději lehce otřel vatou od pudru.
[http://i53.photobucket.com/albums/g72/Letosnake/23  7.jpg]

24.7. - Otevřel jsem další, jedno z dvou vajec, která už zdaleka nevypadala jako oplozená a kupodivu jsem v něm našel zárodek...Na dalším vejci se začíná objevovat "zelený hnus".
[http://i53.photobucket.com/albums/g72/Letosnake/24  7.jpg]

25.7. - Otevřel jsem další, předposlední vejce, které už bylo v hrozném stavu. Opět v něm bylo hadí embryo.
[http://i53.photobucket.com/albums/g72/Letosnake/zr  odek.jpg]

Zbývá tedy už jen jedno vejce, které se pomalu ale jistě kazí. Má někdo alespoň tušení, proč se první vejce trochu propadlo a co mohou být ty zelené skvrny a proč se tak rychle objevily na oplozených vejcích, která se následně zkazila? Budu vděčný za každý názor, radu a případně podobnou zkušenost. Nedovedu si totiž nic z toho vysvětlit, jestliže byla všechna vejce oplozená...?

Ahoj,tak přesně tohle se mi několikrát stalo....důvody byly různé-bud kapala zkondenzovaná voda na povrch vajec,nebo povrch vejce nebyl tak kvalitní jak má být-šlo o "prvničku" nebo abnormální počet vajec,nechtěné předčasné napáření mladé samice...
Jednou jsem přišel o celou snůšku tím,že jsem je těsně po nakladení dal do inkubátoru,aniž bych je nechal "oschnout" -taky to vypadalo takhle...pro ůplnost,šlo o Cerastes cerastes, později jsem zjistil,že jejich vejce po nakladení potřebují trochu času aby "oschly"

Díky za odpověď. Podle toho co píšeš by to i souhlasilo, protože...Samice možná prvnička byla, vzhledem k velikosti, ale to si nejsem jistý, je to letošní odchyt, takže stáří přesně nevím, ale tipuju tak dva, tři roky. S tím nekvalitním povrchem by to taky možná souhlasilo a hlavně je pravda, že jsem vejce hned po vykladení dal do inkubátoru s poměrně dost vlhkým vermiculitem. Můžu se zeptat, na čem jsi pak ty vejce cerastesek úspěšně inkuboval po těhlech zkušenostech?

Michal,Leto-asi jsme si špatně rozumněli-problém byl v tom že jsem vejce IHNED po nakladení dal do vlhkého rašeliníku do inkubátoru,a vejce se zkazila,i když byla oplozená,až později jsem zjistil že specielně tyto vejce potřebují po vykladení "oschnout".Inkubuji celý život pouze na rašeliníku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru